Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Αίρεται η απαγόρευση θέρμανσης με βιομάζα σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη


Χαμηλότοκα δάνεια για αγορά καυστήρων που «καίνε» pellets, με 100% χρηματοδότηση της νέας εγκατάστασης έχουν ήδη έτοιμα οι τράπεζες, μετά την άρση της απαγόρευσης για τη χρήση βιομάζας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μέτρο που ανακοινώθηκε από το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σημειώνεται ότι στις άλλες περιοχές της χώρας επιτρεπόταν η θέρμανση με εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν βιομάζα ως καύσιμο, όπως για παράδειγμα τα πέλετ. Το μέτρο της άρσης της απαγόρευσης μπορεί να συνοδευτεί και από φοροαπαλλαγές ή κάποιου άλλου είδους κίνητρα.
Εφόσον, η αναλυτική υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων βιομάζας συνοδευτεί και από κάποια κίνητρα, είναι πιθανό να υπάρξει τεράστια ανταπόκριση στη χρήση τέτοιων καυστήρων, αφού η τιμή του πετρελαίου φέτος αναμένεται, λόγω του ΕΦΚ, να χτυπήσει… κόκκινο, και να κυμανθεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σε επίπεδα άνω του 1 ευρώ / λίτρο. Στην επαρχία πάντως, όπου εδώ και χρόνια επιτρέπονται οι καυστήρες βιομάζας, και ειδικά στη Βόρειο Ελλάδα, οι εγκαταστάσεις με καύσιμο τα pellets (επεξεργασμένα δηλαδή υπολείμματα ξύλου π.χ. ροκανίδια) κάνουν θραύση.
Το μέτρο αίρει μια απαγόρευση 18 ετών, αφού η χρήση βιομάζας στις εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν επιτρέπεται από το 1993, με το σκεπτικό τότε ότι οι συγκεκριμένοι καυστήρες χαρακτηρίζονταν από υψηλές εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων και άλλων ρύπων, και ότι η τυχόν χρήση τους στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα θα επιβάρυνε σημαντικά το περιβάλλον.
Έκτοτε, η τεχνολογία έκανε σημαντικά βήματα, όπως δείχνει και η αντίστοιχη ευρωπαϊκή εμπειρία (π.χ. Γερμανία, με 102.000 εγκατεστημένους λέβητες βιομάζας στο τέλος του 2009), ενώ στην Ιταλία, όπου κυριαρχεί η σόμπα pellet, έχουν τεθεί σε λειτουργία περισσότερο από 1 εκατ. τεμάχια. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, υπάρχουν επιδοτήσεις για την αγορά του εξοπλισμού.
Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο της νέας υπουργικής απόφασης που θα ρυθμίζει τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρμανση κτιρίων και ζεστού νερού, αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Εξάλλου την επιστροφή φόρου για την αγορά καυστήρων που «καίνε» pellets προκρίνει η Greenpeace ως κίνητρο για τη χρήση βιομάζας στη θέρμανση, στον απόηχο και του σχετικού μέτρου που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οι πόροι για την ενίσχυση των τεχνολογιών αυτών προτείνεται να προέρχονται από το Πράσινο Ταμείο (το οποίο διαχειρίζεται το ΥΠΕΚΑ), ενώ σύμφωνα με τη Greenpeace η επιστροφή φόρου είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος καταβολής των ενισχύσεων διότι οι μηχανισμοί που απαιτούνται είναι έτοιμοι και δεν θα χρειαστεί η δημιουργία νέων σχημάτων που θα επιβάρυναν άσκοπα το κόστος του προγράμματος.
Σύμφωνα με την οργάνωση, το καθεστώς αυτό κινήτρων θα πρέπει να ισχύσει για μια τριετία και μετά είτε να τροποποιηθεί είτε να καταργηθεί αν έχει επιτύχει το στόχο του που είναι το «άνοιγμα» και η επιτάχυνση νέων αγορών για τις θερμικές χρήσεις ΑΠΕ σε κτίρια.
Εκτός από τους λέβητες και τις σόμπες βιομάζας, η Greenpeace εκτιμά ότι πρέπει να ενισχυθούν και άλλες «πράσινες» τεχνολογίες όπως: τα ενεργειακά τζάκια, οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας καθώς και τα ηλιοθερμικά συστήματα για θέρμανση-ψύξη και ζεστό νερό.

http://energypress.gr 

Σ.Σ.: Σε δημόσια διαβούλευση στη σελίδα http://www.opengov.gr έθεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής το προσχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Ρύθμιση θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρμανση κτιρίων και νερού».
Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 01/10/2011

 


1 σχόλια:

p_k είπε...

Τέθηκε τελικά σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο της ΚΥΑ που επιτρέπει τη χρήση τυποποιημένων στερεών βιοκαυσίμων ως καύσιμο σε εγκαταστάσεις θέρμανσης καταργώντας την 10315/22.03.1993 Απόφαση που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.

Αναγνώστες