Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Ηλεκτρονικά οι αιτησεις για τα αυθαίρετα


Το μπάχαλο της δημόσιας διοίκησης, που για τους ημιυπαίθριους οι εφορίες ακόμη υπολογίζουν τα πρόστιμα από τις δηλώσεις του περασμένου Ιανουαρίου (!), σκοπεύει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος στην περίπτωση των αυθαιρέτων, επιστρατεύοντας την τεχνολογία.

Από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, ημερομηνία έναρξης για την  υποβολή αιτήσεων, το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο θα ξεκινήσουν μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, στην οποία σε πρώτη φάση θα έχουν πρόσβαση μόνο οι μηχανικοί, για να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις και αργότερα, αφού πιστοποιηθεί η ταυτότητα των αιτούντων μέσω κωδικού, και οι πολίτες. Η εφαρμογή αυτή δοκιμάζεται πιλοτικά τις τελευταίες μέρες.

Καταβάλλεται αγώνας δρόμου, ώστε να μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά και τα δικαιολογητικά της δεύτερης φάσης (εξαρτημένα τοπογραφικά, τεχνική έκθεση, πιστοποιητικά κ.ά.). Στην ιστοσελίδα θα περιλαμβάνονται όλα τα στάδια μιας αίτησης τακτοποίησης και η πορεία της, όλα τα αυθαίρετα μιας περιοχής, θα ενημερώνεται από τις τράπεζες για την πληρωμή των παραβόλων, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα διορθώσεων, αλλά και πρόσβασης σε αυτήν συμβολαιογράφων και δικηγόρων, για να ελεγχθεί η νομιμότητα των βεβαιώσεων.    

«Αν ρωτήσεις σήμερα το υπουργείο πόσα είναι τα έσοδα από τους ημιυπαίθριους, το βέβαιο είναι ότι δεν θα ξέρει να απαντήσει» επισημαίνει μηχανικός που συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Περιβάλλοντος και αποδίδει το ξεχαρβάλωμα στην έλλειψη ενός κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος στις πολεοδομίες και τις εφορίες, που θα μπορούσε να παρέχει τις πληροφορίες αυτές και να καταγράφει αντίστοιχα τα ποσά που κατατίθενται σε έναν κωδικό. Ακόμη και τον αριθμό των αιτήσεων, το υπουργείο τον παίρνει σήμερα από το ΤΕΕ!

Για τους λόγους αυτούς, η γραμμή του ΥΠΕΚΑ που συνεπικουρείται από την κρισιμότητα των περιστάσεων και την ανάγκη για άμεση είσπραξη εσόδων (σ.σ. 600 εκατ. ευρώ έως τα τέλη του έτους) είναι να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία του Τεχνικού Επιμελητηρίου και οι τεχνολογίες του Ίντερνετ.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί καλύτερος εποπτικός έλεγχος αλλά και θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της απογύμνωσης των πολεοδομιών από προσωπικό, αλλά και των ουρών που θα δημιουργηθούν το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, που θα υποβάλλονται οι δηλώσεις των αυθαιρέτων.

Εκτιμάται επίσης ότι με τον ηλεκτρονικό τρόπο κατάθεσης δηλώσεων ο πολίτης δεν θα έρχεται σε επαφή με τη δημόσια υπηρεσία και έτσι θα μπορέσουν να καταπολεμηθούν και τα κυκλώματα των πολεοδομιών. Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο πολεοδομίες να «πασάρουν» στους πολίτες μηχανικούς με το αζημίωτο, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις μηχανικών που, με ένα χρόνο προϋπηρεσίας, έχουν 800 δηλώσεις ημιυπαίθριων!

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, κ. Χρίστο Σπίρτζη, μέσα στις επόμενες μέρες θα λειτουργήσει παράλληλα και τηλεφωνικό κέντρο, προκειμένου να υπάρχει μια ανοικτή γραμμή ενημέρωσης του κόσμου και των μηχανικών για τις νέες ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν γεννήσει πολλά ερωτήματα και εκκρεμούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για να εξειδικευτούν τα μέτρα.

Εντός των ημερών αναμένεται η ΚΥΑ, με την οποία θα καθοριστεί το περιεχόμενο και η ακριβής διατύπωση του πιστοποιητικού του μηχανικού που θα χορηγείται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ο νόμος προβλέπει ότι στην υπεύθυνη δήλωση θα βεβαιώνεται ότι στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεστεί παράνομες κατασκευές που επηρεάζουν την επιφάνεια και το ύψος της ιδιοκτησίας, τη δόμηση, την κάλυψη και το ύψος του κτιρίου. Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, η πρόβλεψη του νόμου θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην ΚΥΑ, προκειμένου να αποφευχθούν εμπλοκές στις μεταβιβάσεις με μικροαποκλίσεις από την άδεια, που ούτως ή άλλως προβλέπονται και από τον κτηριοδομικό κανονισμό σε ποσοστό 2%.

Υπουργική απόφαση αναμένεται επίσης και για τη διαδικασία είσπραξης του προστίμου, ενώ για τις αμοιβές των μηχανικών ενδέχεται να βγουν από το υπουργείο μόνο ενδεικτικές τιμές. Άλλωστε, σύμφωνα με το ΤΕΕ, οι αμοιβές αποτελούν συμφωνία μεταξύ μηχανικού και ιδιώτη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.

Αναγνώστες