Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

"Τέλος" στα ακίνητα

Πρόσθετο χαράτσι  που πλήττει εκ νέου την γονατισμένη  αγορά των ακινήτων φέρνουν τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, επιβάλλοντας ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας επί της δομημένης επιφάνειας των ακινήτων που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.  
Είναι το κερασάκι στην τούρτα, στο βαρύ φορτίο των φόρων που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες, ξεκινώντας από το Ειδικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, που λόγω της αδυναμίας του εισπρακτικού μηχανισμού δεν έχει ακόμη καταβληθεί, τα τέλη για τους ημιυπαίθριους ώστε να «τακτοποιηθούν» μικρές πολεοδομικές αυθαιρεσίες, το ΤΑΠ, που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και ,από εδώ και πέρα, και τα τέλη «νομιμοποίησης» αυθαιρέτων.

Τα στατιστικά των αριθμών είναι χαρακτηριστικά των υπολογισμών που έχουν γίνει από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την επιβολή του νέου φόρου αφού σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, τα συνολικά δηλωμένα ακίνητα των φορολογουμένων ανέρχονται σε 400 δισ. ευρώ, όταν το δημόσιο χρέος ανέρχεται στα 360 δισ. ευρώ.
«Όποιος φόρος  μπαίνει στα ακίνητα συνδέεται  με νέα ύφεση στην κτηματαγορά» επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Καψιμάλης, Πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσαφηνίσει πολλές από τις λεπτομέρειες του μέτρου τις επόμενες ώρες, ο κ. Καψιμάλης θεωρεί ότι το ειδικό τέλος δεν θα επιβαρύνει τα μη ηλεκτροδοτημένα ακίνητα.


Τα στελέχη  της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι ο νέος φόρος επί των ακινήτων δεν θα επηρεάσει τα άλλα μέτρα της κυβέρνησης και ειδικά την ρύθμιση για τα αυθαίρετα που θα τρέξει από την 1 Οκτωβρίου.
Ο κ. Καψιμάλης θεωρεί μάλιστα ότι για την ρύθμιση θα δοθεί παράταση τουλάχιστον ένα χρόνο και εκτιμά ότι το μέτρο είναι μονόδρομος για όσους θέλουν να διασφαλίσουν την  περιουσία τους.



Περισσότερα στο protothema.gr

Τα πρώτα σενάρια σχετικά με το νέο φόρο και τον τρόπο υπολογισμού του μπορείτε να τα δείτε εδώ

Τέλος διαβάστε στο energypress.gr για το φόβο να εκτιναχθούν στα ύψη οι απλήρωτοι λογαριασμοί της Δ.Ε.Η.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.

Αναγνώστες