Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Θέρμανση με πέλετ (pellet)




Με το κόστος του πετρελαίου στα ύψη και εν αναμονή της αύξησης του ΕΦΚ από το Σεπτέμβριο, μεγάλη είναι η μερίδα των καταναλωτών η οποία αναζητά εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, με τα πέλλετ, μια μορφή βιομάζας αποτελούμενη ουσιαστικά από ξύλο, απαλλαγμένο από κάθε υγρασία, η οποία μέσω καύσης σε ειδικούς λέβητες ή σόμπες αξιοποιείται για κάλυψη θερμικών αναγκών, να κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος.

Ήδη, για πολλούς θεωρείται το πλέον ισχυρό αντίπαλο δέος του πετρελαίου καθώς, εν μέσω κρίσης, είναι ένα καύσιμο το οποίο μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες ενός μέσου σπιτιού χωρίς χρήση άλλης θερμαντικής πηγής, με σημαντικά μειωμένο κόστος συγκριτικά με το πετρέλαιο.
Ωστόσο, εκτός από το οικονομικό κίνητρο, τα πέλλετ συγκεντρώνουν μια σειρά άλλων πλεονεκτημάτων - σταθερή ποιότητα και υγρασία, καθαρά και εύκολα στη χρήση και την αποθήκευση - τα οποία τα καθιστούν ιδιαίτερα ανταγωνιστικά όχι μόνο απέναντι στο πετρέλαιο αλλά και ως προς παραδοσιακά καύσιμα όπως το ξύλο.

Σημειώνεται ότι στις χώρες της Ευρώπης, σε αντίθεση με την Ελλάδα, τα πέλλετ αποτελούν τη βασική πηγή αντικατάστασης του πετρελαίου θέρμανσης ενώ στις περισσότερες χώρες υπάρχουν επιδοτήσεις για την εγκατάσταση λεβήτων και σομπών πέλλετ.
 
Το πέλετ (pellet) είναι ένα καύσιμο αποτελούμενο από ξύλο, απαλλαγμένο από κάθε υγρασία, συμπιεσμένο σε μικρούς κυλίνδρους χωρίς καμιά προστιθέμενη συγκολλητική ουσία. Η θερμιδική απόδοση των pellet ανέρχεται στα 4.700 - 4.900 kWh/t.
Το πέλετ είναι μικροί κύλινδροι διαμέτρου 60-80 χιλ. με μήκος περίπου 100 χιλ. και χρώμα εξαρτώμενο από την πρώτη ύλη που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή τους.

Λόγω της κυλινδρικής φόρμας, της στιλπνής επιφάνειας και του μικρού μεγέθους, τα πελετ συμπεριφέρονται όπως ένα υγρό, διευκολύνοντας την μεταφορά τους και την αυτόματη τροφοδοσία του λέβητα ή της σόμπας pellet. Η τροφοδοσία της εγκατάστασης μπορεί να γίνει είτε με συσκευασίες σάκων 15 κιλών είτε με μεγάλες συσκευασίες 500-1000 kg. Η υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και η ευκολία της χρήσης καθιστούν αυτό το φυτικό και περιβαλλοντικά ασφαλές καύσιμο, ενδεικνυόμενο για χρήση σε κάθε μεγέθους αυτόματα συστήματα θέρμανσης.

Οι Λέβητες που χρησιμοποιούν πέλετ (Pellets) ως καύσιμο για θέρμανση αποτελούνται από 5 μέρη τα οποία μπορεί μεν να αλλάζουν σε μορφή ή τοποθέτηση στο σώμα του λέβητα, αλλά πάντα υπάρχουν.

1. Η Δεξαμενή

Ο χώρος τοποθέτησης των Πέλετ (Δεξαμενή-tank), κάποιες φορές είναι μέρος του λέβητα ενώ άλλες πάλι είναι απλά συνδεδεμένος με τον υπόλοιπο Λέβητα με κάποια σωλήνα ή κοχλία. Τα Pellet από την δεξαμενή με κάποιο μέσο προώθησης (κοχλίας, αστεροειδής βαλβίδα κα) προωθείται στον χώρο καύσης.

2. Ο Χώρος Καύσης

Τα Pellet μεταφέρονται στον χώρο αυτό από την Δεξαμενή πάντα όμως με την χρήση διαδρομών ή μηχανισμών που εμποδίζουν την υποχώρηση της φωτιάς στον κύριο χώρο της Δεξαμενής. Οι ασφαλιστικές δικλίδες αυτές είναι παρόμοιες στις διάφορες εταιρίες και περιλαμβάνουν βαλβίδες πυρόσβεσης, επικλινείς "διαδρόμους" από τους οποίους γίνεται η πτώση των pellets στον θάλαμο καύσης κ.α. Ο χώρος καύσης διαφέρει σε σχεδιασμό, υλικά κατασκευής και μέγεθος ανάλογα με το εργοστάσιο παραγωγής και την δυναμικότητα του λέβητα. Στον χώρο καύσης γίνεται το άναμμα, το οποίο όταν είναι αυτόματο γίνεται είτε με χρήση blower θερμού αέρα (ουσιαστικά ένα πιστολάκι υπέρθερμου αέρα) είτε με απλή ηλεκτρική αντίσταση και κατόπιν με την βοήθεια αέρα που προωθείται από Ανεμιστήρα συντηρείται και δυναμώνει η φλόγα στον θάλαμο καύσης.

3.Διάταξη ανταλλαγής θερμότητας

Ο χώρος αυτός είναι ουσιαστικά η διαδρομή από την οποία περνούν τα καυσαέρια κατευθυνόμενα προς την καμινάδα και ο οποίος περιλαμβάνει σωληνώσεις και σκαλοπάτια τα οποία περιέχουν το νερό του λέβητα. Η διαδρομή αυτή είναι λιγότερο ή περισσότερο πολύπλοκη ανάλογα με τον σχεδιασμό του λέβητα και είναι φτιαγμένη ώστε να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση της θερμότητας των καυσαερίων από το νερό. Το κατά πόσον η θερμότητα που παράγεται από την καύση των pellet μεταδίδεται στο νερό που περιέχουν τα τοιχώματα του λέβητα, είναι και αυτό που καθορίζει την απόδοση του λέβητα.

4. Καπνοδόχος

Η καπνοδόχος είναι ένα από τα σημεία που, σε συνδυασμό με την ποιότητα των Pellet, βοηθούν την σωστή λειτουργία του λέβητα και είναι κάτι που πρέπει να προσέχεται σε όλες τις εγκαταστάσεις. Κάθε κατασκευαστής έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις για την καμινάδα που πρέπει να τοποθετηθεί στον λέβητα. Είναι απαραίτητο να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες αυτές.

5. Κεντρική Μονάδα Ελέγχου

Όλες ο λειτουργίες και τα μέρη του λέβητα pellet ελέγχονται και προγραμματίζονται από την Μονάδα Ελέγχου που υπάρχει επάνω του. Αυτή η μονάδα χρησιμοποιεί μία σειρά από αισθητήρες ώστε να προσαρμόσει την καύση και την λειτουργία του λέβητα ανάλογα με την ζήτηση θερμότητας από την εγκατάσταση. Σε κάθε Λέβητα το πόσο εξελιγμένο ή όχι είναι το σύστημα ελέγχου αυτό, προσφέρει αντίστοιχα πολλές ή λίγες δυνατότητες αλλά και μικρότερη ή περισσότερη οικονομία.

6. Κόστος εγκατάστασης - εξοικονόμηση ενέργειας.

Το κόστος μιας τέτοιας εγκατάστασης κυμαίνεται από 3.000 έως 6.000 € κατά μέσο όρο. Η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται φτάνει μέχρι και το 50% της κατανάλωσης πετρελαίου χωρίς να ληφθεί υπόψιν πιθανή εξίσωση των φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα μέσο σπίτι σε σχετικά ήπιο κλίμα χρειάζεται περίπου 2000 λίτρα πετρελαίου τον χρόνο .Σε αυτό το σπίτι κατοικούν 3-4 άνθρωποι αυτό πρακτικά σημαίνει το εξής 2000lt/4 = 500lt/κάτοικο. Με τα σημερινά δεδομένα το πετρέλαιο θα αρχίσει να διατίθεται με τιμή κοντά στο 1 €, ενώ σε μια πιθανή εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, το πετρέλαιο θα κοστίζει περίπου 1,40€ το λίτρο. Αν πολλαπλασιάσουμε το 1 € με τα 500 λίτρα που αντιστοιχούν στον καθένα από εμάς τότε αυτό σημαίνει 500€ το άτομο .Δηλαδή μια τετραμελής οικογένεια που πέρυσι χρειαζόταν 1400€ περίπου για 2000 λίτρα πετρελαίου την σεζόν 2011-2012 θα χρειαστεί περίπου 2000€ ποσό υπερβολικό για να είδος πρώτης ανάγκης όπως η θέρμανση. Αν τώρα (ή για να ακριβολογούμε όταν) εξισωθεί ο Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, το ποσό που θα απαιτηθεί για την ίδια κατανάλωση θα ανέλθει στα 2800 €, διπλάσιο δηλαδή από αυτό που πληρωσε η ίδια οικογένεια περυσι. Η αντίστοιχη κατανάλωση για θέρμανση με πέλετ αντιστοιχεί σε 300 περίπου € το άτομο δηλαδή 1.200 € συνολικά. Η εξοικονόμηση είναι προφανής. Για το λόγο αυτό επικοινωνήστε μαζί μας στη Λαμία στο 22313-01440 ή στείλτε μας mail στο construct.pk@gmail.com για να προχωρήσουμε στην απαιτούμενη μελέτη της εγκατάστασης σας και να σας προτείνουμε τις οικονομικότερες δυνατές λύσεις για τη θέρμανσή σας.

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.

Αναγνώστες