Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Διευκρινήσεις σχετικά με το νόμο για την τακτοποίηση αυθαιρέτων (Ν4014/2011)


Σε συνέχεια της από 22-9-2011 ανάρτησής μας με τίτλο: «Σε ισχύ ο νόμος για τα αυθαίρετα» την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ δημοσιεύουμε σήμερα κάποιες διευκρινήσεις σχετικά με το νόμο που ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμες και να απαντήσουν στις σημαντικότερες απορίες σας.


1/. Ημερομηνίες ισχύος - προθεσμίες


Σχετικά με την υποχρέωση επισύναψης βεβαίωσης μηχανικού στα συμβόλαια, με την οποία στην ουσία παγώνουν οι μεταβιβάσεις κτιρίων στα οποία έχουν ενσωματωθεί αυθαίρετες κατασκευές, αυτή ισχύει από τη δημοσίευση του νόμου δηλαδή από τις 21-9-2011. Όποιος θέλει σήμερα να προβεί σε μεταβίβαση τέτοιου ακινήτου δεν μπορεί χωρίς πρώτα να το εντάξει στη διαδικασία τακτοποίησης που προβλέπεται από το νόμο.


Η προθεσμία για την υπαγωγή στο νόμο μέσω υποβολής αίτησης για την τακτοποίηση του αυθαίρετου τμήματος της ιδιοκτησίας σας είναι από 1η Οκτωβρίου μέχρι και 30 Νοεμβρίου 2011 (1-10-2011 μέχρι 30-11-2011)



2/. Ποιοι υπάγονται


Τα κτίρια των οποίων έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός και χρήσεων, που έχουν εγκατασταθεί, μέχρι  28.7.2011 και έχουν ανεγερθεί καθ’ υπέρβαση είτε της οικοδομικής άδειας είτε των όρων ή περιορισμών δόμησης του ακινήτου είτε χωρίς οικοδομική άδεια, εφόσον η χρήση τους δεν απαγορεύεται από τις πολεοδομικές διατάξεις για τις χρήσεις γης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου ή δεν απαγορευόταν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή κατά το χρόνο κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης, και εφόσον το ακίνητο, η αυθαίρετη κατασκευή ή η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης ΔΕΝ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ στις παρακάτω περιπτώσεις (Αρθρου 23 παρ. 3) :


α) το ακίνητο δεν βρίσκεται:

αα) σε εγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο της πόλης,

ββ) στη ζώνη ασφαλείας των διεθνών, εθνικών, επαρχιακών ή δημοτικών ή κοινοτικών οδών κατά τη νομοθεσία περί μέτρων για την ασφάλεια της υπεραστικής συγκοινωνίας που ίσχυαν κατά την εκτέλεση ή εγκατάστασή τους,

γγ) σε δημόσιο κτήμα,

δδ) σε δάσος, σε δασική ή αναδασωτέα έκταση, στον αιγιαλό ή τη ζώνη παραλίας,

εε) σε αρχαιολογικό χώρο, ιστορικό τόπο, ιστορικό διατηρητέο οικισμό και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, εφόσον δεν απαγορευόταν  η δόμηση κατά το χρόνο εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης,

στστ) σε παραδοσιακό οικισμό και σε οικιστικό σύνολο που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο,

ζζ) σε ρέμα, κρίσιμη παράκτια ζώνη, κατά την έννοια των  άρθρων  2  περίπτωση  10  και  20  παρ.  8α  του ν. 3937/2011 (Α΄ 60), ή προστατευόμενη περιοχή του άρθρου 19 του ν.1650/1986, όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο 5 του ν. 3937/2011 εφόσον απαγορευόταν   η δόμηση κατά το χρόνο εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης,


β) η αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης δεν έχει εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε κηρυγμένο διατηρητέο κτίριο ή κτίριο που είναι αρχαίο ή κηρυγμένο νεότερο μνημείο, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3028/ 2002 (Α΄ 153)  ή


γ) η αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης έχει εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε κτίσμα, δεν ευρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως ή εκτός ορίων οικισμού το ανώτατο ύψος του οποίου βρίσκεται λιγότερο από είκοσι μέτρα κάτω από το ύψος της κορυφογραμμής (υδατοκρίτης) ή


δ) η αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης που δεν έχει εκτελεστεί ή εγκατασταθεί στο εντός του εύρους του εξώστη τμήμα πάνω από κοινόχρηστο χώρο της πόλης.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ : Από τις παραπάνω περιπτώσεις εξαίρεσης γίνεται διαχωρισμός των περιπτώσεων σε οικισμούς έχουν χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και σε οικισμούς που έχουν χαρακτηρισθεί ως ιστορικός διατηρητέος οικισμός όπου και επιτρέπεται η τακτοποίηση δεν απαγορευόταν η δόμηση το χρόνο εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής ή χρήσης.


3/. Βεβαίωση μηχανικού


Η βεβαίωση μηχανικού θα υποκαθιστά την Ταυτότητα του Κτιρίου, μέχρι την εφαρμογή της, προκειμένου να πραγματοποιείται κάθε δικαοπραξία εν ζωή, μετά τη δημοσίευση του Νόμου 4014/2011 για την Περιβαλλοντική αδειοδότηση και τη ρύθμιση των αυθαιρέτων. Η βεβαίωση μηχανικού εκδίδεται με τρόπο που να εξασφαλίζει τον ιδιοκτήτη και τον αγοραστή ότι το μεταξύ του συμβόλαιο δεν θα κινδυνεύσει να ακυρωθεί.

Οι προδιαγραφές της βεβαίωσης του μηχανικού, αλλά και τις υπεύθυνης δήλωσης του ιδιοκτήτη, περιγράφονται στο άρθρο 23 παρ. 4 :

Άρθρο 23 :Απαγόρευση εµπράγµατων δικαιοπραξιών σε ακίνητα µε αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης  παρ.4 :

Σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή που συντάσσεται µετά τη δηµοσίευση του παρόντος και έχει ως αντικείµενο τη µεταβίβαση ή τη σύσταση εµπράγµατου δικαιώµατος σε ακίνητο, εκτός από τα επισυναπτόµενα που προβλέπονται στην παρ. 12 του άρθρου 17 του ν. 1337/1983, επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση µηχανικού, µε τις οποίες δηλώνεται και βεβαιώνεται αντίστοιχα ότι:

στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές που να επηρεάζουν

  • την επιφάνεια και το ύψος της ιδιοκτησίας,

  • τη δόµηση,

  • την κάλυψη και

  • το ύψος του κτιρίου και


δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια  ή ότι οι εκτελεσµένες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστηµένες αυθαίρετες χρήσεις εµπίπτουν σε µία από τις εξαιρέσεις της παραγράφου 2, καθώς και ότι δεν έχει εκτελεστεί άλλη αυθαίρετη κατασκευή ή δεν έχει εγκατασταθεί άλλη αυθαίρετη χρήση, σύµφωνα µε τα εγκεκριµένα πολεοδοµικά σχέδια και δεν υπάγονται σε καµία από τις περιπτώσεις της παραγράφου 3.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.

Αναγνώστες