Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Αύξηση τιμής φυσικού αεριου προκαλεί αύξηση τιμής ηλεκτρικού ρεύματος

Δεν υπήρξε παράγοντας της αγοράς και της κοινωνίας που να μην είχε διαφωνήσει με την κυβερνητική απόφαση για την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από 1ης Σεπτεμβρίου στο φυσικό αέριο! Οι ηλεκτροπαραγωγοί και οι προμηθευτές ρέυματος γιατί αυτό θα αύξανε αυτόματα την τιμή του προϊόντος τους, οι βιομήχανοι και οι επιχειρήσεις γιατί θα ανέβαινε κι άλλο το κόστος παραγωγής τους και, βεβαίως, τα νοικοκυριά γιατί θα ανέβαινε το κόστος της θέρμανσης και του μαγειρέματος.

Η πρεμιέρα, όμως, έγινε  την προηγούμενη Πέμπτη και, πλέον, έρχεται στο προσκήνιο μια  ακόμη “καραμπόλα” από την εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης: οι πιέσεις για αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος!

Ήδη από την πρώτη ημέρα εφαρμογής, η τιμή της χονδρικής τιμής πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος (είναι η λεγόμενη Οριακή Τιμή Συστήματος) εκτοξεύθηκε κατά 30%, καθώς τα εργοστάσια φυσικού αερίου παράγουν περίπου το 1/3 του ρεύματος που καταναλώνουμε. Και, ανάλογη είναι η τάση για τις επόμενες μέρες, με κύριο χαρακτηριστικό ότι η χονδρική τιμή για περίπου 15 ώρες σήμερα θα βρίσκεται πολύ ψηλότερα από την μέση τιμή στην οποία επιτρέπεται να πουλά η ΔΕΗ σε εμάς το ρεύμα, που είναι τα περίπου 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού μόλις την προηγούμενη  Πέμπτη είχε ανακοινώσει ότι στο  εξάμηνο τα κέρδη της χαρακτηρίστηκαν  από βουτιά που ξεπέρασε το 60%! Και στους τελευταίους τέσσερις μήνες του έτους, πλέον, δημιουργείται μια νέα μεγάλη πίεση στα οικονομικά της μεγέθη, τη στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να πουλήσει ποσοστό της τάξης του 17% της ΔΕΗ στον ιδιωτικό τομέα.

Με δεδομένο και  το ότι με βάση την κοινοτική ομοθεσία τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος δεν  είναι δυνατό να μην καλύπτουν το κόστος των ηλεκτροπαραγωγών, οι αυξήσεις στο ρεύμα στο επόμενο χρονικό διάστημα μοιάζουν μονόδρομος.  

Πάντως, φορείς όπως ο  ΕΣΑΗ (ηλεκτροπαραγωγοί) έχουν ξεκαθαρίσει  ότι θα μετουσιώσουν τις αντιδράσεις  τους σε προσφυγή στα αρμόδια όργανα για την αύξηση του ΕΦΚ. Ακόμη, όμως, κι αν δικαιωθούν, μάλλον οι αυξήσεις στο ρεύμα θα μας έχουν προλάβει, καθώς θα “τρέξουν” πιθανότατα με τη νέα χρονιά.


http://www.protothema.gr/

Η προβλεπόμενη αύξηση της τιμής του ρεύματος το αμέσως επόμενο διάστημα, αποτελεί έναν ακόμα λόγο να προχωρήσει κανείς σε εγκατάσταση φωτοβολταικών στη στέγη ή το δώμα της ιδιοκτησίας του. Έτσι, όχι μόνο θα απαλλαγεί για 25 χρόνια από τα έξοδα για το ηλεκτρικό, αλλά θα ενισχύσει σημαντικά το ετήσιο εισόδημά του. Για φωτοβολταικα στη Λαμία και τις γύρω περιοχές απευθυνθείτε στο 2231301440 η στο construct.pk@gmail.com.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.

Αναγνώστες