Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Μόνο ηλεκτρονικά η ρύθμιση των αυθαιρέτων - στο περιθώριο σιγά σιγά οι πολεοδομίες


Η πρώτη και σημαντική αλλαγή στο νόμο για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων έγινε ήδη με την ΚΥΑ που εκδόθηκε και αφορά στην διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών για την υπαγωγή στο άρθρο 24 του νόμου 4014/2011.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 5 παράγραφος 2 της σχετικής ΚΥΑ με Αρ.Πρωτ.:41498 / 26-9-2011 και θέμα: “Διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών για την υπαγωγή στο άρθρο 24 του νόμου 4014/2011 «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΚΑ» (ΦΕΚ 209 Α)”, στην οποία έχουμε ήδη αναφερθεί σε σχετική ανάρτησή μας  αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Από την έναρξη ισχύος της παρούσας η συνολική διαδικασία υπαγωγής (ένταξη, περαίωση) στο άρθρο 24 του ν. 4014/2011 διεκπεραιώνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και παύουν να ισχύουν οι αντίστοιχες διατάξεις του άρθρου 24 του νόμου, που προβλέπουν την έντυπη υποβολή τους καθώς και κάθε άλλο διαδικαστικό ζήτημα, που ρυθμίζεται διαφορετικά από την παρούσα...»

Έτσι το απόσπασμα του άρθρου 24 του Ν4014  που αναφέρει: «…..3. Η υποβολή των παραπάνω α΄, γ΄ και δ΄ δικαιολογητικών γίνεται είτε απευθείας είτε με συστημένη επιστολή στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία ή στο ΚΕΠ του Δήμου από 1.10.2011 μέχρι 30.11.2011.», καταργείται και η διαδικασία γίνεται μόνο ηλεκτρονικά από τον μηχανικό της επιλογής του ενδιαφερομένου ιδιοκτήτη.

Η επίσημη εξήγηση είναι ότι η κυβέρνηση καίγεται να εισπράξει έως το τέλος του χρόνου τα 600 εκατ. ευρώ από τα παράβολα των δηλώσεων αυθαιρέτων, ενώ ποντάρει και σε πρόσθετα έσοδα γι' αυτό επιταχύνθηκε η κατάθεση της πρώτης δόσης από τα πρόστιμα που πρέπει να εισπραχθούν έως τις 22 Δεκεμβρίου. Ειδικά για οφειλή έως 400 ευρώ το ποσό θα εισπραχθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου και χωρίς έκπτωση 20%, όπως προβλέπει ο νόμος για την εφάπαξ καταβολή του προστίμου.

Στην πράξη όμως η διαδικασία αυτή θα αποτελέσει και μια δοκιμή στην πράξη του νέου συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών για το οποίο σας έχουμε ήδη ενημερώσει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.

Αναγνώστες