Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Φωτοβολταϊκά: Πρόβλημα χρηματοδότησης τα επόμενα χρόνια


Η αγορά των φωτοβολταϊκών συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών και όχι μόνο, κάτι που φάνηκε από τη μεγάλη προσέλευση κοινού στην έκθεση EnergyPhotovoltaic που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο εκθεσιακό κέντρο του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος. Εκατοντάδες νέες και παλιές εταιρείες του κλάδου από όλο το φάσμα υπηρεσιών (μελέτη, εγκατάσταση, προμήθεια εξοπλισμού, πάνελς, inverters, βάσεις στήριξης κλπ) που συμμετείχαν στην έκθεση, έδωσαν το στίγμα των προσδοκιών της αγοράς για το επόμενο διάστημα. Και βέβαια στις επαφές και τις συζητήσεις που είχε το Capital.gr με εκθέτες, ένα ήταν το κυρίαρχο ζήτημα: το πρόβλημα της χρηματοδότησης. 

Ενώ λοιπόν σε επίπεδο αδειοδοτήσεων, τα προβλήματα φαίνεται να μην είναι τόσο έντονα όπως στο παρελθόν, η στενότητα που παρατηρείται στο κομμάτι της χρηματοδότησης, απειλεί την ανάπτυξη του κλάδου, ο οποίος το 2011 εμφανίζει εξαιρετικές επιδόσεις.

Τα νούμερα του 2011, εάν δεν αλλάξει κάτι στο κομμάτι της χρηματοδότησης, δεν πρόκειται να επαναληφθούν το 2012, ανέφερε εκπρόσωπος εταιρείας του κλάδου στο Capital.gr. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι απόψεις όλων των εταιρειών είτε δραστηριοποιούνται στις μικρότερες εγκαταστάσεις σε στέγες είτε επικεντρώνονται σε μεγαλύτερα έργα. Τα δάνεια δίνονται με το σταγονόμετρο και αυτό είναι κάτι που θα φανεί τους επόμενους μήνες, αναφέρει εκπρόσωπος μεγάλης ξένης εταιρείας του χώρου. Την άποψη αυτή ενισχύει και το γεγονός ότι τα περίπτερα των τραπεζών ήταν πόλος έλξης για τους επισκέπτες της έκθεσης. 

Το ΥΠΕΚΑ

Το υπουργείο περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, ετοιμάζει από τη μεριά του μια σημαντική παρέμβαση για το πρόβλημα. Συγκεκριμένα όπως αποκάλυψε προ ημερών ο αρμόδιος υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου, γίνονται συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να αυξηθούν τα κονδύλια που διαθέτει η ΕΙΒ για τη χρηματοδότηση έργων πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα. Το σχήμα που συζητείται είναι είτε να υπάρξουν απευθείας χρηματοδοτήσεις για μεγάλα ενεργειακά project στις ΑΠΕ, είτε να αυξηθούν οι χρηματοδοτήσεις προς τις ελληνικές τράπεζες που θα λειτουργήσουν μετά ως διαμεσολαβητές. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, έχει ήδη απευθύνει σχετικό αίτημα και σύντομα αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις για το θέμα.

www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.

Αναγνώστες