Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

21 τροπολογίες για τα αυθαίρετα και τη δόμηση στο νέο νόμο για τις οικοδομικές άδειες

Κατά 6 μήνες αυξάνει ο χρόνος αποπληρωμής των προστίμων για αυθαίρετες κατοικίες ενώ  η εξόφληση μπορεί να γίνει σε 36 μήνες για όλα τα αυθαίρετα . Επίσης, δίνεται παράταση των προθεσμιών της ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους, έως τις 30 Νοεμβρίου. Αυτά περιλαμβάνονται στις  21 τροπολογίες  στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης και άλλες διατάξεις που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Οι τροπολογίες αφορούν στην τακτοποίηση αυθαιρέτων σε παραδοσιακούς οικισμούς ή παραδοσιακά τμήματα πόλεων . Επίσης, στην οικοδόμηση σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις που αυξάνει από 10% στο 20% για την ανέγερση συνοδών εγκαταστάσεων σε τουριστικές υποδομές (πισίνες, γήπεδα τένις κ.λ.π). Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στην ανέγερση κτιρίων σε νησιωτικές περιοχές, για τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, για τη σύσταση επιτροπών κ.α.
Ορισμένες από τις τροπολογίες εκτός από την αντιπολίτευση, καταψηφίστηκαν και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Αναλυτικότερα:

Για τις αυθαίρετες κατασκευές σε παραδοσιακούς οικισμούς και κηρυγμένα τμήματα πόλεων:

Με τη ρύθμιση διασφαλίζεται η προστασία των κηρυγμένων οικισμών αφού:
- Υποχρεωτικά μέσω ειδικής αρχιτεκτονικής επιτροπής που συστήνεται, εγκρίνεται ή απορρίπτεται η ένταξη αυθαίρετης κατασκευής εφόσον δεν εντάσσεται μορφολογικά στην αρχιτεκτονική του οικισμού.
- Όποιες από τις αυθαίρετες κατασκευές μπορούν να ενταχθούν, η ειδική αρχιτεκτονική επιτροπή, εφόσον κρίνει, επιβάλλει εργασίες προσαρμογής στο κτίσμα σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μορφολογία του οικισμού.

Κίνητρα για κτήρια στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας:

Αφορά στην αποκατάσταση, στην πολεοδομική και κτηριακή ανάπλαση των περιοχών «Γεράνι» και «Κεραμεικός-Μεταξουργείο», μέσα από την θεσμοθέτηση φορολογικών και οικονομικών κινήτρων, ώστε να υπάρξει στήριξη των κατοίκων και μεγαλύτερη κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων.
Συγκεκριμένα, η ρύθμιση προβλέπει τα εξής:
· μείωση φόρου εισοδήματος, ανάλογα με το κόστος αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού των κτηρίων που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, ισόγεια καταστήματα ή γραφεία, των κοινόχρηστων χώρων και των όψεων αυτών, καθώς και των διατηρητέων κτηρίων που βρίσκονται στις περιοχές αυτές, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ στις περιπτώσεις που δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης και

· εφαρμογή μειωμένου συντελεστή φόρου μεταβίβασης, για τις αγοραπωλησίες των ακινήτων αυτών.Στόχος είναι η αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας μέσα από ένα πλέγμα παρεμβάσεων που αφορούν στη λειτουργική, περιβαλλοντική, οικονομική και αισθητική αναζωογόνησή του, για να υπάρξει μεγαλύτερη κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων, που θα συμβάλουν αποφασιστικά στην ενίσχυση και βελτίωση των χαρακτηριστικών της περιοχής, ώστε να γίνει και πάλι το κέντρο της Αθήνας σημείο αναφοράς, να κατοικηθεί και να αποκτήσει ζωή.
Επιπλέον, οι παρεμβάσεις αυτές συντελούν στην προστασία και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και ιστορικής φυσιογνωμίας της περιοχής με την αποκατάσταση και αναβίωση των παραδοσιακών κτηρίων, καθώς και στον έλεγχο των χρήσεων γης, ώστε να προστατευτεί η κατοικία από οχλούσες λειτουργίες.
Στόχος της  ρύθμισης είναι η προσπάθεια για την επανακατοίκηση και αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας

Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις:

Οι βασικές προβλέψεις και καινοτομίες που εισάγει το ψηφισθέν σχέδιο νόμου περιλαμβάνουν:
· Διαχωρισμός αρμοδιοτήτων και λειτουργία στη δημόσια διοίκηση με κεντρική ρύθμιση την κατάργηση της πολεοδομίας, όπως την γνωρίσαμε μέχρι σήμερα. Την αρμοδιότητα έκδοσης των αδειών δόμησης (εγκριτική) ασκούν οι Υπηρεσίες Δόμησης - που αντικαθιστούν τα σημερινά πολεοδομικά γραφεία - των Δήμων. Την αρμοδιότητα ελέγχου της ορθής εκτέλεσης των αδειών (ελεγκτική) ασκούν οι Ελεγκτές Δόμησης, που εποπτεύονται από το ΥΠΕΚΑ και την αποκεντρωμένη Διοίκηση. Οι Ελεγκτές είναι Μηχανικοί, με καθήκοντα ασυμβίβαστα του δημοσίου υπαλλήλου λειτουργούν ανεξάρτητα και δεν τελούν σε σχέση ιεραρχικού ελέγχου ή εποπτείας με τις Υπηρεσίες Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.). Την αρμοδιότητα κρατικής και συνεχούς εποπτείας της άσκησης του έργου των Υ.ΔΟΜ και των Ελεγκτών Δόμησης, ασκεί η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης και Ενέργειας καθώς και τα Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων - που υποκαθιστούν τα υφιστάμενα όργανα γνωμοδότησης όπως το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος που καταργείται.
· Διαφάνεια. Η υποβολή όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών στοιχείων και μελετών, προβλέπεται να είναι ηλεκτρονική.
· Απλοποίηση και επιτάχυνση. Η έγκριση δόμησης θα χορηγείται σε πέντε ημέρες, ενώ για την έγκριση δόμησης ελέγχονται τα βασικά στοιχεία που αποτελούν τον δείκτη περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της κατασκευής στο φυσικό ή οικιστικό περιβάλλον. Η άδεια δόμησης χορηγείται σε δυο ημέρες από την προσκόμιση των απαραίτητων μελετών και λοιπόν εγκρίσεων και την ανάληψη της ευθύνης από τους Μελετητές Μηχανικούς.
· Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Στην πλήρη εφαρμογή του πλαισίου η διαδικασία κατάθεσης των απαιτούμενων για την χορήγηση άδειας δόμησης θα γίνεται ηλεκτρονικά. Τα προβλεπόμενα Μητρώα Μελετητών και Επιβλεπόντων Μηχανικών με τα επαγγελματικά τους προσόντα και δικαιώματα, θα κατοχυρώσουν τους πολίτες από φαινόμενα παράνομης άσκησης επαγγέλματος.                                
· Έλεγχος της εφαρμογής των αδειών δόμησης. Προβλέπεται νέα διαδικασία ελέγχου της ορθής εκτέλεσης των οικοδομικών εργασιών που εγκρίνονται μέσω των αδειών, στο πλαίσιο κατασταλτικής δράσης του κράτους.
· Τέλος, καταργούνται τα υπάρχοντα γνωμοδοτικά όργανα και θεσμοθετούνται νέα σε αντικατάσταση των υφιστάμενων, όπως τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής κλπ.
 

Επιπλέον, με το ίδιο νομοσχέδιο θεσπίστηκαν μία σειρά από άλλες διατάξεις μεταξύ των οποίων ορίζονται ζητήματα θαλάσσιας χωροταξίας και επιταχύνεται η αδειοδότηση θαλασσίων αιολικών πάρκων, ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την απόρριψη αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις, επιταχύνεται η διαδικασία έκδοσης δασικών χαρτών, κ.α
(Πατήστε εδώ για να δείτε όλες τις τροπολογίες)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.

Αναγνώστες