Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Μειωμένο το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών αυθαιρέτων για τη ρύθμιση με το νόμο 4014

Σημαντικά μειωμένο –σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις- είναι το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για υπαγωγή των κτισμάτων στην ρύθμιση της τακτοποίησης. Κάτι που καθιστά βέβαιη, αλλά και επιτακτική, όχι μόνον την παράταση της προθεσμίας υπαγωγής στην ρύθμιση (η οποία λήγει 30 Νοεμβρίου), αλλά και σειρά βελτιώσεων (οικονομικών και μη).

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί: Από τις 41.000 περίπου αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, για μόλις 10.000 έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία τακτοποίησης.

Την σχετική εικόνα επιβεβαίωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΣΚΑΪ και ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης, που έχει μια ακριβή εικόνα προόδου του μέτρου, αφού οι αιτήσεις υπαγωγής στην ρύθμιση της τακτοποίησης, υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Επιμελητηρίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, στις περισσότερες των περιπτώσεων, μόλις οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες πληροφορηθούν το ποσό που πρέπει να καταβάλουν, «κάνουν πίσω». Έχουν, ωστόσο, καταθέσει την σχετική αίτηση, πληρώνοντας και το προβλεπόμενο παράβολο, ώστε να μπορούν να ισχυριστούν ότι ξεκίνησαν την διαδικασία τακτοποίησης, αλλά λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας, αδυνατούν να την ολοκληρώσουν.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ είναι κατηγορηματικός: η Πολιτεία οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε σειρά μέτρων, που θα καταστήσουν δυνατή, την υπαγωγή στην ρύθμιση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού, ιδιοκτητών αυθαιρέτων και συγκεκριμένα:

-μείωση των επιβαλλόμενων προστίμων,

- περαιτέρω αύξηση του αριθμού δόσεων (πέραν των 36, στις οποίες, ήδη, αυξήθηκαν) και,

-παράταση της προθεσμίας υπαγωγής στην ρύθμιση.

Με τις θέσεις αυτές του προέδρου του ΤΕΕ, φαίνεται να συμφωνούν και αρκετά στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ κατά πληροφορίες του ΣΚΑΪ, εντός των προσεχών ημερών το θέμα της μειωμένης υπαγωγής στην ρύθμιση της τακτοποίησης, θα απασχολήσει εκ νέου την ηγεσία του Υπουργείου. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να αναβιώσουν ακόμη και διαφημιστικά σποτάκια, αντίστοιχα εκείνων της περιόδου του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση, ότι «εάν το δηλώσεις, μπορείς να το σώσεις».

Εν τω μεταξύ, αρκετά είναι τα θέματα που καθημερινώς, ανακύπτουν, κατά την εφαρμογή της ρύθμισης, με αποτέλεσμα να απαιτούνται και νέες διευκρινίσεις. Όπως για παράδειγμα, τι γίνεται με τα αυθαίρετα κτίσματα που έχουν ανεγερθεί σε δασικές εκτάσεις, για τις οποίες, όμως, δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί οι δασικοί χάρτες. Τα εν λόγω κτίσματα, μέχρι στιγμής, εξαιρούνται της δυνατότητας τακτοποίησης.

Αντίστοιχα προβλήματα προκύπτουν καθημερινώς, και με κτίσματα που φέρονται να έχουν ανεγερθεί στον αιγιαλό, χωρίς, ωστόσο, να έχει καθοριστεί η γραμμή του αιγιαλού. Όπως, επίσης και στις περιπτώσεις αυθαιρέτων που φέρονται να έχουν ανεγερθεί μεταξύ νέου και παλαιού αιγιαλού.

Μία ακόμη περίπτωση που πρέπει να αποσαφηνιστεί, είναι αυτή των κτισμάτων τα οποία έχουν ανεγερθεί εντός αρχαιολογικού χώρου και θεωρούνται αυθαίρετα, επειδή η Εφορία Αρχαιοτήτων, αρνήθηκε να εφαρμόσει την γνωμοδότηση 345. Πρόκειται για γνωμοδότηση της ίδιας της αρχαιολογίας, με την οποία, επιτρέπεται, υπό συγκεκριμένους όρους, η δόμηση, εντός των ορίων περιοχής, η οποία έχει χαρακτηρισθεί, ως αρχαιολογικός χώρος.

Και μια και ο λόγος για την αρχαιολογία, επίσης, χρήζει αποσαφηνίσεων, τι μέλλει γενέσθαι με τα αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί σε περιοχές, που στην συνέχεια χαρακτηρίστηκαν, ως αρχαιολογικοί χώροι.

Ερωτήματα, επίσης, εξακολουθούν να υπάρχουν και σε ότι αφορά την διάταξη, σύμφωνα με την οποία αυθαίρετες κατασκευές επιφάνειας μικρότερης των είκοσι τετραγωνικών, τακτοποιούνται με την καταβολή ποσού 2.000 ευρώ.

Πρόκειται για μια άκρως άδικη διάταξη, αφού μια αντίστοιχη αυθαίρετη κατασκευή, στην ίδια περιοχή, επιφανείας είκοσι ενός τετραγωνικών, τακτοποιείται με την καταβολή προστίμου, το ύψος του οποίου δεν ξεπερνά τα επτακόσια με οκτακόσια ευρώ. Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δίνει το Υπουργείο, σε ερωτήματα των ενδιαφερόμενων πολιτών, στις περιπτώσεις αυτές, λέγεται ότι ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει την φθηνότερη λύση. Κι εδώ, γεννάται το ερώτημα: γιατί δεν απαλείφεται η σχετική διάταξη; Όλα δηλαδή, τα αυθαίρετα (ανεξαρτήτως επιφανείας), να τακτοποιούνται με την διαδικασία και τα πρόστιμα, που επιβάλλονται για την πλειοψηφία των περιπτώσεων αυθαίρετης δόμησης.

Όλα αυτά και πολλά ακόμη, καθιστούν προβληματική την εφαρμογή του μέτρου της τακτοποίησης, με αποτέλεσμα, να πέφτουν «έξω» οι αρχικές εκτιμήσεις, σε ότι αφορά τα αναμενόμενα έσοδα, που για το 2011, υπολογίστηκαν σε, περίπου, τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ.

http://www.skai.gr/ 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.

Αναγνώστες