Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Μείωση στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών απο Φεβρουάριο


Αποφασισμένο να προχωρήσει σε «διόρθωση» στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών (και μόνον αυτών, όχι των υπολοίπων ΑΠΕ) φέρουν οι πληροφορίες τον υπουργό Περιβάλλοντος, και μάλιστα από τον ερχόμενο Φεβρουάριο που μειώνονται έτσι κι αλλιώς οι τιμές. Όσον αφορά το ύψος της μείωσης, οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα που υπήρχαν ως αναφορά σε παλαιότερο κείμενο του ΣΕΦ, δηλαδή περί το 10%. Δηλαδή τον Φεβρουάριο, αν επιβεβαιωθεί η πρόθεση του κ. Παπακωνσταντίνου, θα γίνει η μείωση που προβλεπόταν ούτως ή άλλως στα feed in tariff για το μήνα αυτό και επιπλέον θα γίνουν εκείνες που προβλεπόταν για τον Αύγουστο του 2012 και τον Φεβρουάριο του 2013.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, θα θεσπιστεί πλεονέκτημα για τους επενδυτές που θα χρησιμοποιούν ευρωπαϊκής προέλευσης εξοπλισμό κατά το πρότυπο της Ιταλίας ή εάν αυτό κριθεί ρεαλιστικό, το πλεονέκτημα θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο και θα αφορά μόνον τον ελληνικής προέλευσης εξοπλισμό. Ποιο θα είναι αυτό το πλεονέκτημα; Κατά πάσα πιθανότητα σε αυτή την κατηγορία επενδυτών δεν θα «μπεί» η μείωση 10% στις ταρίφες. Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε πρόσφατα το energypress, υπάρχει νομική γνωμοδότηση του δικηγορικού γραφείο «Μεταξάς» που κρίνει ρεαλιστική, όσον αφορά τη συμβατότητά της με την κοινοτική νομοθεσία, μια πιθανή «πριμοδότηση του χρήστη φωτοβολταϊκού εξοπλισμού εγχώριας κατασκευής, διαμέσου αντίστοιχης διαμόρφωσης του feed in tariff».
Για το μέγα θέμα της εύρεσης χρηματοδότησης για τις επενδύσεις ΑΠΕ, το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να ανοίξουν γραμμές χρηματοδότησης. Κεντρικό ρόλο στις συζητήσεις αυτές έχει η πορεία αντίστοιχων συζητήσεων του κ. Χρυσοχοϊδη με την Κομισιόν για τη χρήση κονδυλίων του ΕΣΠΑ ως «μοχλού» για την ευκολότερη ροή επενδυτικών κεφαλαίων.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται να γνωρίζει το γεγονός ότι μια αύξηση στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών δεν θα έχει κανένα άμεσο αποτέλεσμα στο θέμα των ταμειακών ροών του ΔΕΣΜΗΕ που τον εμποδίζει να πληρώνει έγκαιρα τους ηλεκτροπαραγωγούς (συμβατικούς και ΑΠΕ) αλλά και στο θέμα του ελλείμματος που δημιουργεί το γεγονός ότι η Οριακή Τιμή του Συστήματος μεγαλώνει και το Τέλος ΑΠΕ, (ακόμα) όχι. Παρόλα αυτά θεωρεί ότι οι ταρίφες στα φωτοβολταϊκά πρέπει να «διορθωθούν».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.

Αναγνώστες