Κορυφαία δημοσιογραφικά έντυπα κυρίως του γερμανικού χώρου, όπως το έγκυρο περιοδικό PV MAGAZINE, αναφέρονται σε πρωτοσέλιδα δημοσιεύματά τους στην προοπτική προμοδότησης φ/β εξοπλισμού ελληνικής κατασκευής ως μέτρου για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας που θα συμπεριληφθεί στη δέσμη μέτρων που θα προβλέπουν μείωση των εγγυημένων τιμών για φ/β που πρόκειται προσεχώς να θεσπίσει το ΥΠΕΚΑ (http://www.pv-magazine.com/services/press-releases/details/beitrag/the-possibility-of-the-reduction-of-feed-in-tariff-in-greece_100005423/)
Εκτενής αναφορά γίνεται στη σχετική γνωμοδότηση που έχει συντάξει το δικηγορικό γραφείο «Μεταξάς & Συνεργάτες» με εντολέα ελληνική εταιρεία κατασκευής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού για τη διερεύνηση της συμβατότητας με το ενωσιακό δίκαιο πιθανών μέτρων στήριξης της εγχώριας βιομηχανίας φωτοβολταϊκών. Υπενθυμίζουμε ότι στο πλαίσιο αυτού του γνωμοδοτικού κειμένου εξετάστηκε η συμβατότητα με το ευρωπαϊκό δίκαιο μιας πιθανής πριμοδότησης του χρήστη φωτοβολταϊκού εξοπλισμού εγχώριας κατασκευής μέσω του ύψους του feed in tariff.
Το πόρισμα της συγκεκριμένης νομικής ανάλυσης που διενεργήθηκε είναι, ότι μία τέτοια πριμοδότηση δεν μπορεί να θεωρηθεί a priori ασυμβίβαστη με το ευρωπαϊκό δίκαιο κρατικών ενισχύσεων. Στοχευμένη κριτική ανάλυση της σχετικής νομολογίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνδυασμό με το ισχύον ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι λαμβανομένου υπόψη του τρόπου δόμησης και λειτουργίας του ισχύοντος στην Ελλάδα συστήματος εγγυημένων τιμών, είναι εξόχως αμφίβολο αν ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να θεωρηθεί απαγορευμένη κρατική ενίσχυση κατά το άρθρο 107 παρ. 1 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επικουρικά, εκτενής επιχειρηματολογία διατυπώνεται και σε σχέση με τη δυνατότητα στοιχειοθέτησης της κατ’ εξαίρεση συμβατότητας ενός τέτοιου μέτρου στήριξης της εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας με το ευρωπαϊκό δίκαιο κατ’ επίκληση της τρέχουσας ιδιαίτερα σοβαρής διαταραχής και ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Τέλος, αναφορές γίνονται σε άλλα διεθνή παραδείγματα εφαρμογής του λεγόμενου «local content requirement“ για τη στήριξη της παραγωγής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού συγκεκριμένης προέλευσης.
Σε σχετική ερώτηση που του απηύθυνε το Energypress, ο διευθύνων εταίρος του εν λόγω δικηγορικού γραφείου και Λέκτορας Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Δρ. Α. Μεταξάς διευκρίνισε εντούτοις ότι η συγκεκριμένη γνωμοδότηση δεν συνετάχθη με βάση την αξιολόγηση συγκεκριμένης σχεδιαζόμενης νομοθετικής ρύθμισης που τους ετέθη υπόψη. “Η ακριβής ad hoc διαμόρφωση της όποιας θεσπισθησόμενης ρύθμισης ακόμα και οι συγκροτούσες αυτή λεκτικές διατυπώσεις είναι εξόχως σημαντικές και κρίσιμες για την έγκυρη νομική τους αξιολόγηση. Και τούτο διότι η συγκεκριμένη θεματική κινείται σε μια λίγο πολύ «γκρίζα» περιοχή του ευρωπαϊκού δικαίου κρατικών ενισχύσεων, όπου ακόμη και οριακές αποκλίσεις μεταξύ της νομικής θέσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Δικαστηρίου της Ε.Ε. μπορούν να ανιχνευθούν. Ενόψει αυτού, είμαι σίγουρος, ότι οι Νομικοί Σύμβουλοι του ΥΠΕΚΑ θα αξιολογήσουν όλες αυτές τις παραμέτρους και θα διαμορφώσουν την βέλτιστη και νομικά ασφαλέστερη νομική ρύθμιση και την πιο κατάλληλη υποστηρικτική νομική επιχειρηματολογία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να συμβεί γιατί το ευρωπαϊκό δίκαιο προβλέπει εξαιρετικά επαχθείς νομικές συνέπειες με εν δυνάμει αναδρομική διάσταση σε όλες τις περιπτώσεις θέσπισης εθνικών ρυθμίσεων που δύναται να κριθούν ως αντιβαίνουσες στις κανονιστικές επιταγές του δικαίου κρατικών ενισχύσεων».
http://energypress.gr
http://energypress.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου