Άμεση μείωση των εγγυημένων τιμών όλων των μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ζητά η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) επισημαίνοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί μελλοντική έκρηξη του Τέλους ΑΠΕ. «Πρόκειται για μια πρόταση που υπαγορεύεται όχι μόνο από τη ραγδαία βελτίωση του κόστους των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια αλλά και από την κρίσιμη κατάσταση της χώρας», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΕΒΙΚΕΝ και προσθέτει ότι οι αντοχές του παραγωγικού ιστού της χώρας είναι σε οριακό σημείο και οποιαδήποτε επιπλέον επιβάρυνση κινδυνεύει να είναι καταδικαστική.
Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για επικείμενη αναθεώρηση του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ λόγω των ελλειμμάτων του ΔΕΣΜΗΕ, οι βιομηχανίες υπενθυμίζουν ότι τον Ιούνιο του 2010 επιβαρύνθηκαν με την προηγούμενη αύξηση του Τέλους ΑΠΕ κατά 1.760%, και θεωρούν «αδιανόητο» να επωμιστούν για δεύτερη φορά το κόστος κάλυψης των ιδίων ελλειμμάτων.
Όπως αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ, το Τέλος ΑΠΕ εξελίσσεται σε δυσβάσταχτο κόστος για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας:
• Αφενός, επειδή οι υψηλές εγγυημένες τιμές δεν ακολουθούν την πτωτική πορεία του κόστους επένδυσης των ΑΠΕ. Ειδικότερα, οι εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών μονάδων έχουν καθοριστεί από το 2006 (ΦΕΚ 129/2006) -όταν το κόστος αγοράς των πανέλων ήταν 3,4 €/Wp - και εξακολουθούν να ισχύουν σήμερα το κόστος των φωτοβολταϊκών πανέλων έχει μειωθεί κατά 73,5% στο 0,9 €/Wp.
• Αφετέρου, η ένταξη συνεχώς νέων «μελών» στον κατάλογο των ΑΠΕ (βλ. μεγάλη ΣΗΘΥΑ, βιομάζα αναμεμειγμένη με αστικά απορρίμματα κτλ) έρχεται να επιβαρύνει επιπλέον ένα μηχανισμό που μεταφέρει ήδη τεράστιο κόστος στον καταναλωτή.
«Για τις επιχειρήσεις και ειδικότερα τις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας, οποιαδήποτε επιβάρυνση του τέλους ΑΠΕ –σε συνδυασμό με το σύνολο των λοιπών φόρων και τελών που συνεχώς προστίθενται και επιβαρύνουν τα τιμολόγια ενέργειας– είναι βέβαιο πως θα φέρει πολλές από αυτές σε κατάσταση αδυναμίας καταβολής», καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης.
Νωρίτερα το EnergyPress μετέδωσε:
Έτοιμες να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια και να τραβήξουν την υπόθεση στα άκρα, είναι οι περισσότερες βιομηχανίες – μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας, καθώς βλέπουν εκ νέου, να μπαίνουν στο στόχαστρο πιθανών νέων αυξήσεων, αυτή τη φορά στο τέλος υπέρ ΑΠΕ. Οι πληροφορίες ότι το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ έχει εκ νέου διογκωθεί με αποτέλεσμα να εξετάζονται σενάρια νέας αύξησης του τέλους ΑΠΕ, έχουν κινητοποιήσει τα ενεργειακά επιτελεία των μεγάλων βιομηχανιών.
Όπως πληροφορείται το EnergyPress, αυτό που δε συνέβη στην προηγούμενη αύξηση του τέλους ΑΠΕ (παρότι είχε πέσει στο τραπέζι ως ιδέα και ήταν έτοιμες οι νομικές υπηρεσίες) δηλαδή να προσβληθεί στα διοικητικά δικαστήρια η αύξηση του τέλους ΑΠΕ, θα συμβεί στην περίπτωση που τεθεί εκ νέου θέμα αύξησης.
Ποιο είναι το νομικό κενό που εντοπίζουν οι μεγάλοι καταναλωτές σε περίπτωση που επιχειρηθεί μια νέα αύξηση;
Όπως τονίζουν στο EnergyPress πηγές της βιομηχανίας, το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ δεν είναι καινούριο αλλά έρχεται από προηγούμενες χρονιές, για τις οποίες όμως έχουν γίνει υπολογισμοί και έχουν επιβληθεί και πληρωθεί τα τέλη υπέρ ΑΠΕ. Αυτό λοιπόν που λένε οι βιομηχανίες είναι ότι έχουν ήδη πληρώσει και μάλιστα χωρίς να υπάρχει αναλογικότητα, το υψηλότερο τέλος που προβλέπεται , δηλαδή 5,57 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Θα το δώσουμε σε νομικές υπηρεσίες και θα προχωρήσουμε ως εταιρείες στην προσβολή της απόφασης, αναφέρει χαρακτηριστικά εκπρόσωπος μεγάλης βιομηχανίας.
Δεν πρόκειται να πληρώσουμε, είναι τα ακριβή λόγια του.
Θέτουν θέμα για τις ταρίφες
Κάποιες φωνές μεταξύ των μεγάλων καταναλωτών ενέργειας, θέλουν να πάνε ένα ακόμη βήμα παραπέρα και ζητούν να τεθεί επισήμως από την πλευρά της ΕΒΙΚΕΝ θέμα αναπροσδιορισμού των επιδοτούμενων τιμών Feed in Tariffs για τις ΑΠΕ. Τα ποσά είναι τεράστια, υπάρχει ζήτημα, δεν μπορεί όλοι να πληρώνουμε επιπλέον φόρους εισφορές και νέα τέλη και να μην έχει υπάρξει καμία περικοπή στις ταρίφες των ΑΠΕ, λέει πηγή της βιομηχανίας. Η άποψή του, θεωρείται βέβαιο ότι θα αποκτήσει ακόμη περισσότερους υποστηρικτές και πιθανότατα θα αποτελέσει και επίσημη θέση της ΕΒΙΚΕΝ, σε περίπτωση που τελικώς πέσει στο τραπέζι πρόταση για αύξηση του τέλους ΑΠΕ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου