Ειδικότερα εκδόθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, σχετική Διοικητική Πράξη της Περιφέρειας Αττικής μετά από σύμφωνη γνώμη του τμήματος Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία καθορίζεται το πρότυπο της μελέτης περιβαλλοντικής επιπτώσεων που πρέπει να υποβάλλει ο υποψήφιος επενδυτής μικρής ανεμογεννήτριας. Συγκεκριμένα, η περίπτωση των μικρών ανεμογεννητριών εντάσσεται στο λεγόμενο πρότυπο Β4, το οποίο αποτελεί και την πλέον «χαλαρή» εκδοχή Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.
Η εξέλιξη αυτή άνοιξε το δρόμο για να αξιολογηθούν οι αιτήσεις που ήδη έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια Αττικής. Παράλληλα αποτελεί πρόκριμμα και για τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, στις οποίες ωστόσο πρέπει να υπάρξουν σχετικές Διοικητικές Πράξεις, καθώς η διαδικασία είναι διακριτή για κάθε μία Περιφέρεια.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση (ΕΠΟ) αφορά τις ανεμογεννήτριες ισχύος από 20KW και πάνω, μέχρι τα 50 KW. Για τις μικρότερες των 20 KW δεν απαιτείται ΕΠΟ.
Τα μεγέθη των μικρών ανεμογεννητριών ποικίλουν, ξεκινώντας από οικιακής εγκατάστασης Α/Γ με διάμετρο μικρότερης του ενός μέτρου και ισχύος μικρότερης του ενός kW, μέχρι Α/Γ διαμέτρου
Οι Α/Γ μπορούν να διαχωριστούν επίσης σε δυο κατηγορίες ανάλογα με το εάν πρόκειται για αυτόνομα συστήματα όπως εγκαταστάσεις σε απομονωμένες περιοχές ή συστήματα διασυνδεδεμένα με το δίκτυο διανομής. Η δεύτερη κατηγορία παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς λαμβάνει εγγυημένη επιδότηση από το διαχειριστή του ηλεκτρικού συστήματος και αποτελεί μια σίγουρη επιλογή για επενδύσεις.
Στον νέο νόμο για τις ΑΠΕ που βρίσκεται σε ισχύ από τον Ιούνιο του 2010, γίνεται για πρώτη φορά ειδική μνεία για την κατηγορία των μικρών ανεμογεννητριών. Σύμφωνα με τον νόμο 3851/2010 για τις ανεμογεννήτριες ισχύος μέχρι 50kW προβλέπεται ειδική επιδοτούμενη τιμή πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργεια που αγγίζει σχεδόν την τριπλάσια τιμή σε σχέση με τα μεγάλα αιολικά και πιο συγκεκριμένα τα 250 ευρώ/MWh.
Ο επενδυτής, έχοντας εξασφαλίσει την κυριότητα του χώρου ή του δικαιώματος χρήσης αυτού στον οποίο θα γίνει η εγκατάσταση, καλείται να προβεί σε δυο μόλις κινήσεις: στην κατάθεση αιτήματος σύνδεσης της Α/Γ στη ΔΕΗ και την κατάθεση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων από τις τοπικές υπηρεσίες.
www.energypress.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου