Δελεαστική παραμένει ακόμη και με τις νέες μειωμένες «ταρίφες» η επένδυση στα οικιακά φωτοβολταϊκά καθώς οι αποδόσεις κεφαλαίου παραμένουν υψηλές, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικά κέρδη για τους καταναλωτές με μηδενικό ρίσκο.
Με τη νέα εγγυημένη τιμή να ανέρχεται στα 0,25 ευρώ από 0,495 ευρώ προηγουμένως, σίγουρα αποσβέσεις – «εξπρές» που ίσχυαν μέχρι πρότινος και δεν ξεπερνούσαν τα 3 χρόνια παύουν να ισχύουν, ωστόσο, και με τα νέα δεδομένα το ετήσιο κέρδος που μπορεί να έχει κάποιος παραμένει ελκυστικό.
Και αυτό διότι εκτός από τη μείωση των εγγυημένων τιμών πώλησης του ρεύματος, έχουμε παράλληλα και δραματική μείωση του κόστους που αφορά τον εξοπλισμό και την εγκατάσταση των οικιακών συστημάτων, κάτι το οποίο καθιστά ιδιαίτερα προσιτή μια τέτοια επένδυση και συνεπάγεται απόσβεση του αρχικού κεφαλαίου σε μόλις 5 - 6 χρόνια.
Για να δώσουμε μία τάξη μεγέθους, αυτή τη στιγμή η μέση τιμή για ένα οικιακό φωτοβολταϊκό έχει πέσει στα 18.000 ευρώ. Πρόκειται για μείωση μεγαλύτερη του 50% συγκριτικά με το κόστος μόλις δύο χρόνια πριν.
Έτσι, όταν για παράδειγμα, επί των… καλών ημερών, η εγγυημένη τιμή ήταν στα 0,55 ευρώ/kWh το κόστος εγκατάστασης άγγιζε τα 40.000 ευρώ ενώ ακόμη κι όταν έγινε η μείωση στα 0,495 ευρώ/kWh, το κόστος των οικιακών εγκαταστάσεων ανερχόταν στα 28.000 ευρώπερίπου.
Το παράδειγμα
Αν υποθέσουμε ότι έχουμε ένα σύστημα 10 kW το οποίο θα παράγει, με μία μέση ηλιοφάνεια, 14.000 kWh - 14.500 kWh το χρόνο, το συνολικό ετήσιο έσοδο πλέον ανέρχεται περίπου στα 3.500 ευρώ.
Οπότε, έχοντας επενδύσει αρχικά ένα ποσό 18.000 – 20.000 ευρώ, η απόσβεση γίνεται σε κάτι λιγότερο από 6 χρόνια. Το πρόγραμμα όμως και η εγγυημένη τιμή ισχύουν για 25 χρόνια κάτι το οποίο σημαίνει ότι τα υπόλοιπα 19 χρόνια θα έχουμε κέρδη που ξεπερνούν τα 65.000 ευρώ.
Ελπίζουν
Με αυτά τα δεδομένα, άνθρωποι του χώρου εκτιμούν ότι ο κλάδος των οικιακών φωτοβολταϊκών δεν αναμένεται να υποστεί πλήγμα αλλά αντιθέτως προβλέπεται συντήρηση στα υφιστάμενα επίπεδα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχει και σχετική επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης υπό την ανησυχία για περαιτέρω μειώσεις μελλοντικά.
Εξάλλου, το γεγονός ότι το κόστος έχει μειωθεί κατακόρυφα, διευρύνει σημαντικά τον κύκλο των δυνητικών επενδυτών ενώ παράλληλα καθιστά ευκολότερη τη δανειοδότηση από τις τράπεζες.
Πέραν αυτών πάντως, δε θα πρέπει να παραβλέπουμε και τοευρωπαϊκό παράδειγμα με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τη Γερμανία όπου με χαμηλότερη εγγυημένη τιμή από την ελληνική (0,185 ευρώ/kWh) και πολύ χαμηλότερα επίπεδα ηλιοφάνειας (και άρα μικρότερες αποδόσεις) τα οικιακά φωτοβολταϊκά συνεχίζουν να αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς.