Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Στην Ελλάδα τα πιο ενεργοβόρα κτίρια στην Ευρώπη

0 σχόλια


Η απογείωση του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης, που μετέβαλε τη χρήση του καυστήρα των καλοριφέρ σε είδος πολυτελείας, απαγορευτικό για εκατομμύρια συμπολίτες μας, έρχεται να επιδεινώσει ένα μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, που τόσα χρόνια έμενε θαμμένο. Το ότι η πλειονότητα των ελληνικών σπιτιών και κτιρίων είναι ενεργειακά σουρωτήρια, δηλαδή έχουν ιδιαίτερα αυξημένες απώλειες θέρμανσης (ή ψύξης), με αποτέλεσμα να απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να ζεσταθούν (ή να δροσιστούν).

 Περισσότερα από 2.500.000 κτίρια στην Ελλάδα, από τα 4.000.000 συνολικά, είναι κατασκευασμένα πριν από το 1980, όταν δεν υπήρχε υποχρεωτικός κανονισμός θερμομόνωσης. Αλλά και όσα κτίρια κατασκευάστηκαν μετά το 1980 έχουν συνήθως μόνο στοιχειώδη θερμομόνωση, καθώς οι απαιτήσεις των πρώτων κανονισμών ήταν χαμηλού επιπέδου. Μόνο μετά το 2010, έχουν θεσπισθεί ποιοτικά κριτήρια εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά από τότε σταματήσαμε να κτίζουμε…

 Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, το μέσο ελληνικό σπίτι το 2005 καταναλώνει περίπου τρεις φορές περισσότερη ενέργεια για θέρμανση (ανά τ.μ. σε παρόμοιες συνθήκες κλίματος) από ένα σπίτι στη Φινλανδία! Στην ίδια έρευνα, καταγράφεται ότι το μέσο ελληνικό σπίτι απαιτεί πολύ περισσότερη ενέργεια για θέρμανση από ένα αντίστοιχο (με βάση ίδιες θερμοκρασίες) σε Δανία, Σουηδία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Λιθουανία! Αλλά δεν... σκίζουμε μόνο τον Βορρά, αλλά και τον Νότο. Σύμφωνα με τη Eurostat, τα ελληνικά νοικοκυριά παρουσιάζουν, με κλιματική αναγωγή, μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση κατά 30% από εκείνα της Ισπανίας και περίπου διπλάσια από της Πορτογαλίας. Δίκαια πήραμε λοιπόν το πανευρωπαϊκό χρυσό μετάλλιο… σπατάλης ενέργειας για θέρμανση!



  Πλήττονται οι φτωχοί

 Το χειρότερο: η ενεργειακή ένδεια πηγαίνει μαζί με τη φτώχεια. Το φαινόμενο με τα σπίτια - σουρωτήρια είναι έντονα ταξικό, καθώς ειδικά σε τέτοια σπίτια κατοικούν οι πιο φτωχοί. Με αποτέλεσμα να απαιτούνται πολύ περισσότερες δαπάνες για να ζεσταθούν, την ώρα που το ταμείο είναι μείον. Μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών σε 1.100 νοικοκυριά της Αθήνας, όπως έχει παρουσιάσει ο καθηγητής κ. Μάνθος Σανταμούρης, κατέδειξε σαφή σχέση ανάμεσα στο εισόδημα και στο ποσοστό των μη μονωμένων κατοικιών. Μόνο το 28% των ατόμων με χαμηλά εισοδήματα κατοικεί σε μονωμένες κατοικίες, έναντι 70% στους πλουσιότερους. Επίσης, μόνο το 24% των φτωχότερων έχει διπλά τζάμια, έναντι 60% των πλουσιότερων. Το κόστος θέρμανσης ανά άτομο και ανά μονάδα επιφανείας για τις χαμηλότερες εισοδηματικές ομάδες είναι σχεδόν κατά 127% υψηλότερο από το αντίστοιχο των υψηλών εισοδημάτων.

 Η κατάσταση αυτή δεν έγινε κατορθωτό να αναστραφεί από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το οποίο επιδοτεί εργασίες εξοικονόμησης ενέργειας στις οικίες. Αφενός ήταν σχετικά περιορισμένο σε έκταση, αφετέρου, οι φτωχές οικογένειες που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτό, δεν μπορούν στις σημερινές συνθήκες να συμμετέχουν οικονομικά ούτε στο ελάχιστο.

 Κι όμως ένα μεγάλο κοινωνικά προσανατολισμένο πρόγραμμα κτιριακής ενεργειακής αναβάθμισης, με μεγάλη επιδότηση από δημόσιες πηγές, θα μπορούσε να ανακουφίσει εκατομμύρια ξεπαγιασμένους «ενεργειακά φτωχούς», να συμβάλει στην πολύτιμη εξοικονόμηση ενέργειας (ειδικά εισαγόμενου πετρελαίου και φυσικού αερίου) και να δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα, αφού τα υλικά κατασκευάζονται στη χώρα μας.

 Εργοστάσια ενέργειας παλιά κτίρια στο Οσλο

 Λογαριασμοί για κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι σας; Φουσκωμένα τιμολόγια για τη θέρμανση ή τον κλιματισμό; Μπορείτε να φανταστείτε μια εποχή όπου το σπίτι σας κι εν γένει τα κτίρια δεν θα καταναλώνουν ενέργεια, αλλά θα παράγουν; Σας φαίνεται μακρινή; Ηδη εμφανίζονται τα πρώτα ενεργειακά θετικά κτίρια, δηλαδή κτίρια που παράγουν περισσότερη ενέργεια απ’ όση καταναλώνουν. Σαν μικρά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας δηλαδή…

 Παρόμοιες πειραματικές εφαρμογές έχουν ξεκινήσει σε πολλές χώρες, είτε για τη δημιουργία «παθητικών κτιρίων», δηλαδή κτιρίων που καταναλώνουν όση ενέργεια παράγουν, είτε θετικών. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει θέσει στόχο τη «σχεδόν μηδενική» ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων που φιλοξενούν δημόσιες υπηρεσίες έως το 2019, ενώ για όλα τα νεόκτιστα κτίρια ο ίδιος στόχος έχει τεθεί για το 2021.

 Μια νέα πιλοτική παρέμβαση ξεκίνησε στη Νορβηγία, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση δύο παλιών κτιριακών συγκροτημάτων γραφείων (κατασκευής τη δεκαετία του ’80), πλησίον του Οσλο, έτσι ώστε να γίνουν ενεργειακά θετικά! Με ποιο τρόπο; Καταρχήν, με την αξιοποίηση της γεωθερμικής και της ηλιακής ενέργειας, που βρίσκονται ακριβώς εκεί που είναι τα κτίρια. Με τη χρήση γεωθερμικών αντλιών, που μπορούν να φέρνουν ενέργεια από τον χώρο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Ας σημειωθεί ότι η θερμοκρασία στο υπέδαφος είναι σχεδόν σταθερή και είναι μεγαλύτερη από εκείνη του ατμοσφαιρικού αέρα τον χειμώνα και μικρότερη το καλοκαίρι.

 Οι επεμβάσεις στα δύο συγκεκριμένα κτίρια στη Νορβηγία περιλαμβάνουν την τοποθέτηση μιας ξύλινης πρόσοψης, σε μαύρο χρώμα, που θα απορροφά την ηλιακή θερμότητα και θα τη διοχετεύει στο εσωτερικό του κτιρίου. Ταυτόχρονα, θα προωθηθεί ο φυσικός αερισμός και δροσισμός του κτιρίου, με την αναδιάταξη των εσωτερικών χώρων, έτσι ώστε ο φυσικός αέρας να κυκλοφορεί ελεύθερα. Θα καταργηθούν οι ανεμιστήρες και θα μειωθεί η χρήση κλιματισμού. Επίσης, θα ενισχυθεί συνολικά η μόνωση των συγκροτημάτων, με αποτέλεσμα η κατανάλωση ενέργειας να μειωθεί συνολικά έως και 90%!

 Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι πρόκειται για δύο σχετικά παλιά κτίρια. Δεν αρκούν οι τεχνολογικές καινοτομίες στα νεόδμητα, καθώς υπολογίζεται ότι το 2050 το 80% των κτιρίων στην Ευρώπη θα είναι παλιά. Βεβαίως, πρόκειται για έργο με υψηλό προϋπολογισμό (20 εκατ. ευρώ), τα οποία όμως υπολογίζεται ότι θα αποσβεστούν από το μειωμένο κόστος θέρμανσης και ηλεκτρικού ρεύματος.

Πηγή: Καθημερινή, michanikos-online.gr

Αναρτήθηκε από p_k 0 σχόλια
Read More

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΕΣΠΑ 2014-2020

0 σχόλια



Συνεδριάζει στις 14.00 το υπουργικό συμβούλιο με επίκεντρο το νέο ΕΣΠΑ (2014-2020) και θα ακολουθήσει η παρουσίαση του συγκεκριμένου προγραμματισμού.
Όπως δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής των διαχειριστικών αρχών, στόχος είναι το νέο ΕΣΠΑ να αποτελέσει σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την Ελλάδα σε μια κρίσιμη φάση, στην περίοδο 2014 - 2020 και να υπάρξει έξυπνος προγραμματισμός, έτσι ώστε έργα που δεν προχωρούν να μην μένουν θεωρητικά ενταγμένα μέσα στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τα τελευταία συγκριτικά στοιχεία (Φεβρουαρίου), το ποσοστό απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων από τη χώρα μας παραμένει πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, η Ελλάδα έχει απορροφήσει το 55% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ έναντι 49% που είναι ο μέσος όρος των «27». Σύμφωνα με το υπουργείο, η επίδοση της Ελλάδας σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ βελτιώθηκε το τελευταίο τρίμηνο καθώς η διαφορά από τον κοινοτικό μέσο όρο το Νοέμβριο ήταν τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
Υπενθυμίζεται ότι τα έργα για τα οποία υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις αντιστοιχούν αυτή τη στιγμή στο 83% του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΣΠΑ, ή 94% αν ληφθεί υπόψη η αυξημένη (95%) συμμετοχή του κοινοτικού προϋπολογισμού στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων.

πηγή: http://www.naftemporiki.gr
Αναρτήθηκε από p_k 0 σχόλια
Read More

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Κάλεσμα της Greenpeace στον Στουρνάρα για την Ενεργειακή Αναβάθμιση των Κτηρίων

0 σχόλια



Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, κ. Στουρνάρα, απέστειλε η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, διαμαρτυρόμενη για τα μέτρα που πλήττουν την κοινωνία, αυξάνουν το ενεργειακό κόστος και κατ’ επέκταση βλάπτουν το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας. Η οργάνωση ζητά να εφαρμοστούν κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
 Αγαπητέ κύριε Στουρνάρα,
Σε αυτή μας την επιστολή δε σκοπεύουμε να διαμαρτυρηθούμε για τα φορολογικά μέτρα, την απομείωση των μισθών και την ανεργία, για την «παράκαμψη» της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στο όνομα της προσέλκυσης πολυπόθητων επενδύσεων και για το γεγονός ότι συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές κλείνουν ουσιαστικά μια από τις λίγες δραστηριότητες στη χώρα που εν μέσω κρίσης παρουσίασαν σημαντική ανάπτυξη (αναφέρομαι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).
Σε αυτή μας την επιστολή θα μιλήσουμε μόνο για λύσεις που αφορούν στην ανάκαμψη της οικονομίας. Παρακαλώ παρακολουθήστε το συλλογισμό μας:
- Ο συνδυασμός της οικονομικής κρίσης με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έχει οδηγήσει στην κατακόρυφη μείωση της κατανάλωσής του με δυσμενείς επιπτώσεις στην κοινωνία, αλλά και στην οικονομία, λόγω της μη είσπραξης – τελικά – των προϋπολογισμένων φόρων.
- Λόγω της διεύρυνσης της «ενεργειακής φτώχιας», οι πολίτες οδηγούνται στην αναζήτηση φτηνών εναλλακτικών λύσεων για τη θέρμανση χρησιμοποιώντας – κυριολεκτικά – ό,τι καίγεται. Το αποτέλεσμα είναι οι ανεξέλεγκτα αυξημένες συγκεντρώσεις επικίνδυνων ρύπων στην ατμόσφαιρα με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, αλλά και στην εθνική οικονομία, λόγω της αντίστοιχης επιβάρυνσης του ευρύτερου συστήματος υγείας.
- Τα σπίτια μας, τα γραφεία μας (και εδώ συνυπολογίζουμε φυσικά και τα κτίρια του ευρύτερου δημόσιου τομέα) είναι ενεργειακά «σουρωτήρια» - που κοστίζουν ακριβά τόσο στον οικογενειακό, όσο και στον κρατικό προϋπολογισμό - αφού χρειάζονται πολλαπλάσια ενέργεια ανά τετραγωνικό μέτρο για τη θέρμανσή τους, σε σχέση με αντίστοιχα π.χ. στη Δανία ή τη Φιλανδία. Περίπου μισό δις € είναι ετησίως τα χρήματα των φορολογουμένων που κατευθύνονται προς την κάλυψη ενεργειακών δαπανών σε (ενεργειακά) ακατάλληλα κτίρια του ελληνικού δημοσίου.
 - Το όποιο επίδομα θέρμανσης εστιάζει περιορισμένα και κυρίως προσωρινά στο σύμπτωμα, ενώ δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της κατασπατάλησης πόρων, επιτείνοντας έτσι την αιμορραγία της οικονομίας, που κάθε χειμώνα θα επαναλαμβάνεται.
- Αντίστοιχο πρόβλημα αναμένουμε και το καλοκαίρι κάθε χρονιάς (δροσισμός των κτιρίων) που - με δεδομένη την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ - θα υπάρξουν ανάλογες επιπτώσεις για την κοινωνία και την εθνική οικονομία. Επιπλέον, για την αποφυγή black out θα απαιτείται η κατασπατάληση κεφαλαίων για εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή λειτουργία ακριβών μονάδων εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων.

Η κατάσταση μοιάζει αδιέξοδη. Στην πραγματικότητα όμως, αδιέξοδος αποδεικνύεται ο τρόπος με τον οποίο την αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις διαχρονικά. Ας μιλήσουμε λοιπόν για τη διέξοδο και τη λύση: την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας!  
Όπως αντιλαμβάνεστε, τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια (κατοικίες, εμπορικός και δημόσιος τομέα) μπορούν να αποτελέσουν βασικό πυλώνα επανεκκίνησης της οικονομίας, αφού την εκσυγχρονίζουν και αυξάνουν την ανταγωνιστικότητά της, δημιουργούν βιώσιμες επενδύσεις με δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, μειώνουν τις δημόσιες δαπάνες και φυσικά περιορίζουν τις εισαγωγές πετρελαίου.  
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι αν επενδύατε στην ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, πόρους αντίστοιχους αυτών που θα κατευθυνθούν στις νέες οδικές αρτηρίες (7 δις €), τα αντίστοιχα οφέλη για την εθνική οικονομία και την κοινωνία θα ήταν πολλαπλάσια και σαφώς πιο διευρυμένα. Πιο συγκεκριμένα:
· Περισσότερες από 40.000 θέσεις εργασίας, σε δεκάδες διαφορετικές ειδικότητες του ευρύτερου κατασκευαστικού (μονώσεις, υαλοπίνακες, μηχανικοί κ.α.) και εγχώριου βιομηχανικού τομέα (ηλιακοί θερμοσίφωνες, λέβητες βιομάζας κ.α.), μοιρασμένες σε όλη τη χώρα, για την περίοδο 2013-2016.
· 300.000-500.000 νοικοκυριά, περίπου το 15% του πληθυσμού δηλαδή, που θα έχουν πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης μειώνοντας το λογαριασμό θέρμανσης και ψύξης κατά 50% ή ισοδύναμα κατά 150 εκατ.€.
· Μείωση εισαγωγών πετρελαίου κατά 100.000-150.000 τόνους ετησίως.
· Προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
· Πραγματική και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη της οικονομίας.
Κύριε Στουρνάρα, σας ζητάμε να υποστηρίξετε έμπρακτα ένα ευρύ, φιλόδοξο και αποτελεσματικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των ελληνικών κτιρίων. Να ηγηθείτε της προσπάθειας ώστε να προωθηθούν οι επενδύσεις εκείνες που έχουν τη μέγιστη απόδοση για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.
Δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αντίθετο ούτε με τις συμφωνίες του Μνημονίου ούτε με τις επιταγές της τρόικας ενώ επηρεάζει θετικά τους στόχους της βελτίωσης του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, αναμένουμε με αγωνία τις άμεσες ενέργειες αρμοδιότητάς σας.
Για τυχόν τεχνικές διευκρινίσεις μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα βρείτε μια αφοσιωμένη ομάδα ανθρώπων με εξειδικευμένη γνώση θεμάτων ενέργειας και ισχυρή άποψη. Παρακαλώ να τα χρησιμοποιήσετε για το όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Με εκτίμηση
Νίκος Χαραλαμπίδης
Γενικός Διευθυντής
Ελληνικό Γραφείο Greenpeace»

Αναρτήθηκε από p_k 0 σχόλια
Read More

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Νέος νόμος για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων

0 σχόλια

 Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με το οποίο εναρμονίζεται στην εθνική νομοθεσία η ευρωπαϊκή οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων.
 Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί το απαραίτητο βήμα προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας, την καλύτερη αξιοποίησή της, το μετριασμό της σπατάλης και της κακής χρήσης, καθώς και την προώθηση νέων τεχνολογιών, με απώτερο στόχο να φτάσουμε σε κτίρια με μηδενική, σχεδόν, κατανάλωση. Όπως μάλιστα ανέφερε «είναι αδιανόητο ένα κτήριο στην Ελλάδα, με τόσο ήλιο, να απαιτεί τρεις φορές περισσότερη ενέργεια για θέρμανση από ένα κτίριο σε βόρειες και ψυχρές χώρες»

 Ειδικότερα με το νομοσχέδιο:

 • Επανακαθορίζονται οι ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης που υπάρχουν στον ισχύοντα ΚΕΝΑΚ, αλλά και για τα νέα κτήρια και για όσα υπάρχουν και ανακαινίζονται ριζικά.
 • Ορίζεται ότι ειδικά από το 2021 και μετά, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να είναι κτήρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση.
 • Βελτιώνεται το σύστημα ελέγχου, δηλαδή της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ), που στελεχώθηκε πρόσφατα.
 • Δίνονται όλες οι απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις για τη λήψη οικονομικών και λοιπών κινήτρων που μπορούν να υιοθετηθούν για να έχουμε άμεσα οφέλη. Και αυτό σημαίνει κίνητρα εφαρμογής, ειδικά στα υφιστάμενα κτίρια.

 Επίσης ψηφίστηκε η τροπολογία με την οποία γίνεται δεκτή η πρόταση του Δήμου Λαυρεωτικής να υπάρχει δυνατότητα χωροθέτησης, σε νέο σημείο - στη θέση Φοβόλες (παλαιά χωματερή) της Κερατεάς και όχι στην περιοχή Βραγόνι (Οβριόκαστρο) - του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων ύστερα από έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Επίσης δίνεται η δυνατότητα προκήρυξης του έργου από τον ΕΣΔΝΑ ή εκχώρησή του με προγραμματική σύμβαση στον δήμο. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος τροποποίησε πάντως τη ρύθμιση διασφαλίζοντας περαιτέρω την τοπική κοινωνία για τη μη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων στην αρχική θέση Βραγόνι.
 Ακόμη, ψηφίστηκε η τροπολογία για παράταση προθεσμίας έκδοσης αδειών καθώς με τις συνεχόμενες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο, τόσο του τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών όσο και της λειτουργίας των Πολεοδομικών Υπηρεσιών, (οι οποίες ανασυγκροτήθηκαν ως Υπηρεσίες Δόμησης στους αρμόδιους Δήμους και επανακαθορίστηκαν οι αρμοδιότητες τους) δημιουργήθηκε ένα πλήθος δυσλειτουργιών και καθυστερήσεων.
  Με την νέα διάταξη δίδεται παράταση στην προθεσμία έκδοσης των αδειών για τις οποίες υποβλήθηκε φάκελος υπό το νομικό πλαίσιο του Γ.Ο.Κ, προ της ενάρξεως εφαρμογής του Ν.Ο.Κ (02.07.2012) μέχρι και την 25.11.2013, καθώς, όπως αποδείχτηκε, οι υπηρεσίες δόμησης δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο μέσα στην τασσόμενη προθεσμία της γενικής διάταξης του άρθρου 26 του Ν.2831/2000.

Αναρτήθηκε από p_k 0 σχόλια
Read More
Από το Blogger.

Αναγνώστες