Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Υποχρεωτικά τα κτίρια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης

0 σχόλια


Τέλος στα ενεργοβόρα κτίρια βάζει το νομοσχέδιο για την ενεργειακή εξοικονόμηση θεσπίζοντας ελάχιστες απαιτήσεις όπως επιτάσσει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία
Έτσι πλέον με εξαίρεση:
Τα προστατευόμενα μνημεία και κτίρια, τα διατηρητέα εντός παραδοσιακών οικισμών, τους χώρους λατρείας, τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και εργαστήρια, τα κτίρια προσωρινής χρήσης και τα κτίρια με επιφάνεια μικρότερη των 50τμ, όλα τα υπόλοιπα κτίρια υποχρεούνται να συμμορφωθούν στις νέες απαιτήσεις.
Στόχος είναι, σταδιακά, και μέχρι το 2020 τα κτίρια να καταστούν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας μέσω των παρεμβάσεων στο κέλυφος και την εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης που καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια.
Οι παρεμβάσεις αφορούν σε:
α) συστήματα θέρμανσης ή ψύξης χώρων,
β) συστήματα παραγωγής Ζεστού νερού από ηλιοθερμικά συστήματα. Το ελάχιστο ποσοστό του ηλιακού μεριδίου σε ετήσια βάση καθορίζεται σε εξήντα τοις εκατό (60%).
γ) συστήματα κλιματισμού,
δ) συστήματα αερισμού
Το νομοσχέδιο για την ενεργειακή εξοικονόμηση προβλέπει επίσης υποχρεωτική Επιθεώρηση Συστημάτων Θέρμανσης.
 Έτσι για:
-Λέβητες άνω 20 kW η αξιολόγηση βαθμού απόδοσης, θα γίνεται άπαξ
-Λέβητες από 20 kW- 100kW η αξιολόγηση βαθμού απόδοσης θα γίνεται ανά 5ετία
-Λέβητες άνω 100 kW η αξιολόγηση βαθμού απόδοσης θα γίνεται ανά 2ετία
Υποχρεωτικές επιθεωρήσεις θα γίνονται επίσης στα συστήματα κλιματισμού και αερισμού των κτιρίων.
Οι ελάχιστες αυτές απαιτήσεις θα ισχύσουν για νέα κτίρια, για κτίρια που ανακαινίζονται και για κτίρια όπου γίνεται αντικατάσταση υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης/ψύξης.
Μαζί με την οικοδομική άδεια ή την άδεια ανακαίνισης κτιρίου υποχρεωτικά θα υποβάλλεται και Μελέτη ενεργειακής απόδοσης. Απο τώρα και στο εξής θα πρέπει να εγκαθίσταται υποχρεωτικά ένα τουλάχιστον εναλλακτικό σύστημα παροχής ενέργειας είτε από ανανεώσιμες πηγές είτε συστήματα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας.
Επίσης με την ψήφιση του νόμου επιβάλλεται η Ενεργειακή Επιθεώρηση στο σύνολο σχεδόν των κτιρίων.

Πηγή: skai.gr

Αναρτήθηκε από p_k 0 σχόλια
Read More

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Τεύχος τεχνικών οδηγιών για την εφαρμογή του ΝΟΚ

0 σχόλια


Στο πλαίσιο των ενεργειών για την ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας, την ενδυνάμωση των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος ως προς την χωροταξία και την πολεοδόμηση, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης υπέγραψε την εγκύκλιο «Τεύχος Τεχνικών Οδηγιών για την εφαρμογή του νόμου 4067/12 (ΝΟΚ)».
Με την εγκύκλιο αυτή το Υπουργείο στοχεύει στην ασφάλεια δικαίου για όλους τους πολίτες, δεδομένου ότι με την εφαρμογή της θα αποφευχθούν φαινόμενα αποσπασματικών και κατά περίπτωση ερμηνειών του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού από τις κατά τόπους Υπηρεσίες Δόμησης.
Σημειώνουμε ότι, αντίστοιχου εύρους και μεγέθους πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ δεν έχει υλοποιηθεί από την εφαρμογή του ΓΟΚ (1985). Η συγγραφή των περιεχομένων της εγκυκλίου έγινε σε συνεργασία των υπηρεσιών του Υπουργείου με όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς, όπως το ΤΕΕ, οι Σύλλογοι Διπλωματούχων Μηχανικών (ΣΠΜΕ, ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, ΠΣΔΜΗ, ΠΣΔΑΤΜ) και η ΕΕΤΕΜ.


Πηγή: http://www.ypeka.gr

Αναρτήθηκε από p_k 0 σχόλια
Read More

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Εξοικονόμηση κατ'οίκον - Έγκριση 5.525 αιτήσεων 3/12/2012

0 σχόλια

Στο δικτυακό τόπο του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Ε.Τ.Ε.ΑΝ. (πρώην Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε.) www.tempme.gr αναρτήθηκε η δέκατη κατά σειρά απόφαση υπαγωγής ωφελουμένων στο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' Οίκον". 

Συνολικά υπάγονται:  5.525 Ωφελούμενοι,  με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό επενδύσεων 62.555.773,03 €.

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των έργων από τους Ωφελούμενους,  είναι 3 μήνες από την ημερομηνία εκταμίευσης προκαταβολής ή την ημερομηνία υπογραφής της δανειακής σύμβασης με τις συνεργαζόμενες τράπεζες εφόσον δεν καταβάλλεται προκαταβολή. 

Καταληκτική ημερομηνία επιλεξιμότητας τόκων ορίζεται η 31-12-2015. 

Τις αποφάσεις με τους πίνακες των ωφελουμένων μπορείτε να τις δείτε στη σελίδα του Ε.Τ.Ε.ΑΝ. στον ακόλουθο σύνδεσμο.
Τις παλαιότερες αποφάσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ οίκον μπορείτε να τις δείτε εδώ
Αναρτήθηκε από p_k 0 σχόλια
Read More
Από το Blogger.

Αναγνώστες