Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Εγκύκλιος του ΙΚΑ για τα αυθαίρετα του Ν.4014

0 σχόλια


Εγκύκλιο με διευκρινήσεις σχετικά με πρόστιμα και εισφορές για περιπτώσεις που υπάγονται στο νόμο 4014 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων έστειλε το ΙΚΑ στα υποκαταστήματά του. Ουσιαστικά πρόκειται για θέματα σχετικά με βεβαιωμένα πρόστιμα πριν την έναρξη ισχύος του νόμου 4014, καθώς και για την περίπτωση που εντάσσεται ένα ακίνητο στη ρύθμιση με την υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας εντός τριετίας. 
Για να δείτε την εγκύκλιο πατήστε εδώ.
Αναρτήθηκε από p_k 0 σχόλια
Read More

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Ενεργειακά πιστοποιητικά

0 σχόλια

Πιστοποιητικά Ενεργειακής απόδοσης κτιρίων.

Το πιστοποιητικό αποτελεί την ενεργειακή ταυτότητα του κτιρίου και είναι απαραίτητο για:

Ενοικίαση κατοικίας - καταστήματος

Πώληση κατοικίας - καταστήματος

Ένταξη στο πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ' οίκον. Επιδότηση μέχρι 70% του κόστους των παρεμβάσεων για ποσό μέχρι 15.000 €. Το υπόλοιπο ποσό με 48 δόσεις άτοκες μέχρι 31-12-2015. Παρεμβάσεις που επιδοτούνται:


  • Αλλαγή συστήματος θέρμανσης. (Αντλία θερμότητας, γεωθερμία, ενεργειακό τζάκι κλπ.)
  • Θερμομόνωση κελύφους.
  • Αλλαγή κουφωμάτων
  • Συστήματα σκίασης. (Παντζούρια, τέντες κλπ.)


Αναρτήθηκε από p_k 0 σχόλια
Read More

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Οικιακά φωτοβολταϊκά-συμφέρουν και μετά τις μειώσεις

0 σχόλια

Δελεαστική παραμένει ακόμη και με τις νέες μειωμένες «ταρίφες» η επένδυση στα οικιακά φωτοβολταϊκά καθώς οι αποδόσεις κεφαλαίου παραμένουν υψηλές, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικά κέρδη για τους καταναλωτές με μηδενικό ρίσκο.
Με τη νέα εγγυημένη τιμή να ανέρχεται στα 0,25 ευρώ από 0,495 ευρώ προηγουμένως, σίγουρα αποσβέσεις – «εξπρές» που ίσχυαν μέχρι πρότινος και δεν ξεπερνούσαν τα 3 χρόνια παύουν να ισχύουν, ωστόσο, και με τα νέα δεδομένα το ετήσιο κέρδος που μπορεί να έχει κάποιος παραμένει ελκυστικό.
Και αυτό διότι εκτός από τη μείωση των εγγυημένων τιμών πώλησης του ρεύματος, έχουμε παράλληλα και δραματική μείωση του κόστους που αφορά τον εξοπλισμό και την εγκατάσταση των οικιακών συστημάτων, κάτι το οποίο καθιστά ιδιαίτερα προσιτή μια τέτοια επένδυση και συνεπάγεται απόσβεση του αρχικού κεφαλαίου σε μόλις 5 - 6 χρόνια.
Για να δώσουμε μία τάξη μεγέθους, αυτή τη στιγμή η μέση τιμή για ένα οικιακό φωτοβολταϊκό έχει πέσει στα 18.000 ευρώ. Πρόκειται για μείωση μεγαλύτερη του 50% συγκριτικά με το κόστος μόλις δύο χρόνια πριν. 
Έτσι, όταν για παράδειγμα, επί των… καλών ημερών,  η εγγυημένη τιμή ήταν στα 0,55 ευρώ/kWh το κόστος εγκατάστασης άγγιζε τα 40.000 ευρώ ενώ ακόμη κι όταν έγινε η μείωση στα 0,495 ευρώ/kWh, το κόστος των οικιακών εγκαταστάσεων ανερχόταν στα 28.000 ευρώπερίπου.
Το παράδειγμα
Αν υποθέσουμε ότι έχουμε ένα σύστημα 10 kW το οποίο θα παράγει, με μία μέση ηλιοφάνεια, 14.000 kWh - 14.500 kWh  το χρόνο, το συνολικό ετήσιο έσοδο πλέον ανέρχεται περίπου στα 3.500 ευρώ.
Οπότε, έχοντας επενδύσει αρχικά ένα ποσό 18.000 – 20.000 ευρώ, η απόσβεση γίνεται σε κάτι λιγότερο από χρόνια. Το πρόγραμμα όμως και η εγγυημένη τιμή ισχύουν για 25 χρόνια κάτι το οποίο σημαίνει ότι τα υπόλοιπα 19 χρόνια θα έχουμε κέρδη που ξεπερνούν τα 65.000 ευρώ.
Ελπίζουν
Με αυτά τα δεδομένα, άνθρωποι του χώρου εκτιμούν ότι ο κλάδος των οικιακών φωτοβολταϊκών δεν αναμένεται να υποστεί πλήγμα αλλά αντιθέτως προβλέπεται συντήρηση στα υφιστάμενα επίπεδα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχει και σχετική επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης υπό την ανησυχία για περαιτέρω μειώσεις μελλοντικά.
Εξάλλου, το γεγονός ότι το κόστος έχει μειωθεί κατακόρυφα, διευρύνει σημαντικά τον κύκλο των δυνητικών επενδυτών ενώ παράλληλα καθιστά ευκολότερη τη δανειοδότηση από τις τράπεζες.
Πέραν αυτών πάντως, δε θα πρέπει να παραβλέπουμε και τοευρωπαϊκό παράδειγμα με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τη Γερμανία όπου με χαμηλότερη εγγυημένη τιμή από την ελληνική (0,185 ευρώ/kWh) και πολύ χαμηλότερα επίπεδα ηλιοφάνειας (και άρα μικρότερες αποδόσεις) τα οικιακά φωτοβολταϊκά συνεχίζουν να αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς.
Αναρτήθηκε από p_k 0 σχόλια
Read More

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Νέα παράταση για τα αυθαίρετα μέχρι 31-1-2013

0 σχόλια

Ανακοινώθηκε η αναμενόμενη νέα παράταση για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων με το νόμο 4014. Για την ώρα δεν έγιναν μειώσεις στα πρόστιμα (υπήρχε σχετική συζήτηση) εκτός από ένα ποσοστό 10% επί του συνολικού προστίμου αν αυτό εξοφληθεί μέχρι τις 31-1-2013. Εν αναμονή και της συνεδρίασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα δικαιολογητικά που πιστοποιούν το χρόνο κτήσης οι νέες ρυθμίσεις έχουν ως εξής: 


Νέες ρυθμίσεις 

1.     Μέσω Υπουργικής Απόφασης
Άμεσα χορηγείται παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων μέχρι 31/01/2013 (Α΄φάση) και μέχρι 30/6/2013 (Β΄ φάση) λαμβανομένων υπόψη της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και της βούλησης του ΥΠΕΚΑ να ωθήσει περισσότερους πολίτες στη ρύθμιση και τακτοποίηση των αυθαιρεσιών των ιδιοκτησιών τους.
2.     Μέσω νομοθετικής παρέμβασης
·       Για όσους πολίτες επιλέξουν την εφάπαξ καταβολή του προστίμου διατηρείται η έκπτωση 20% στο συνολικό ποσό του. Για όσους πολίτες επιλέξουν να καταβάλουν το 30% του συνολικού ποσού προστίμου έως την 31η/01/2013 (σε παλιές και νέες δηλώσεις), παρέχεται έκπτωση 10% στο συνολικό ποσό. Αναστέλλεται μέχρι 31/01/2013 η απένταξη από τις ρυθμίσεις του νόμου καθώς και οι προσαυξήσεις για δηλώσεις που παρουσιάζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.  
·       Επιτρέπεται η διενέργεια οιασδήποτε δικαιοπραξίας καθώς και η έκδοση σχετικής διοικητικής πράξης, χωρίς να είναι απαραίτητη η ολοσχερής εξόφληση του προστίμου, αλλά ενός ποσοστού 30 % αυτού μέχρι 31/01/2013 (παλαιών και νέων δηλώσεων).
·       Δίνεται η δυνατότητα περαίωσης μέχρι 31/01/2013 με αποπληρωμή του εναπομείναντος ποσού όλων των εντάξεων που έγιναν με τον ν.3843/10 (τακτοποίηση Η/Χ και αλλαγών χρήσης) ανεξαρτήτως του ποσού του προστίμου που έχει καταβληθεί έως σήμερα.

Δομική Ενεργειακή Στερεάς Ελλάδας , Καποδιστρίου 20 Λαμία τηλ. 22313-01440
Αναρτήθηκε από p_k 0 σχόλια
Read More
Από το Blogger.

Αναγνώστες