Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Αυξάνεται ο αριθμός των αιτήσεων για φωτοβολταϊκά σε στέγες

0 σχόλια




Συνεχίζουν να έχουν ανοδική πορεία και το 2012 οι αιτήσεις των πολιτών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις αυλές και τις στέγες των σπιτιών.

Σύμφωνα με στοιχεία των εταιρειών φωτοβολταϊκών, κατά τους πρώτους μήνες του έτους, οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσεις τις 3.000 για συστήματα έως 10 κιλοβάτ.

Η αύξηση του αριθμού των αιτήσεων έγινε εδώ και ένα χρόνο που έχουν απλοποιηθεί οι διαδικασίες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Αίτηση μπορούν να καταθέσουν ακόμα και οι ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου οικοπέδων αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

http://www.skai.gr



http://michanikos-online.gr
Αναρτήθηκε από p_k 0 σχόλια
Read More

Θετική γνωμοδότηση για το Atalanti Hills

0 σχόλια

Ο «κύβος ερρίφθη» από το ΥΠΕΚΑ για την υλοποίηση της τουριστικής επένδυσης Atalanti Hills στη Φθιώτιδα. Πριν από μία εβδομάδα (στις 29 Μαρτίου) η Διεύθυνση Περιβαλλοντικού σχεδιασμού του υπουργείου γνωμοδότησε θετικά ως προς την Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (ΠΠΕΑ) η οποία αφορά στην τουριστική αξιοποίηση έκτασης περίπου 5.000 στρεμμάτων στην εκτός σχεδίου περιοχή «Έξαρχος» του δήμου Αταλάντης.

Το ΥΠΕΚΑ από το περασμένο καλοκαίρι είχε καταρτίσει νέες ρυθμίσεις οι οποίες οδήγησαν σε άρση «εμποδίων» της νομοθεσίας που προκαλούσαν καθυστερήσεις στην υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων.



Ειδικότερα, με τον νόμο 4002/2011 ορίστηκε η έννοια και οι προϋποθέσεις δημιουργίας σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων ενώ με τον 4030/11 προβλέπεται ότι το 20% δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων μπορεί να οικοδομηθεί για την κατασκευή συνοδών εγκαταστάσεων σε τουριστικές υποδομές για αθλητικές χρήσεις (π.χ. γκολφ, ιππασία, γήπεδα τένις κ.ά.). Μοναδική προϋπόθεση, η συνολική προς αξιοποίηση έκταση να είναι μεγαλύτερη των 3.000 στρεμμάτων.



Παρόλα αυτά θα πρέπει να σημειωθεί ότι το υπουργείο προχώρησε στη θετική γνωμοδότηση ενώ βρίσκεται σε εκκρεμότητα η προσφυγή της εταιρείας κατά του ελληνικού δημοσίου για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης αλλά και του χαρακτήρα της (δασική ή μη).

Η προτεινόμενη τουριστική αξιοποίηση περιλαμβάνει τρεις ξενοδοχειακές μονάδες, τρία γήπεδα γκολφ 18 οπών και άλλα έργα όπως υδάτινο πάρκο, ακαδημία τένις, ιππικό κέντρο, ελικοδρόμιο κλπ.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του ΥΠΕΚΑ, η διάρκεια ισχύος της θετικής γνωμοδότησης είναι τρία έτη, χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα πρέπει να υποβληθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). 



http://www.tovima.gr

Αναρτήθηκε από p_k 0 σχόλια
Read More

Ρύθμιση αυθαιρέτων μόνο με δημόσια έγγραφα

0 σχόλια

Σε συνεννόηση με το ΤΕΕ βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία της νομιμοποίησης αυθαιρέτων με την υποβολή αιτήσεων, που θα βασίζονται μόνο σε δημόσια έγγραφα, σε αεροφωτογραφίες ή και δορυφορικές εικόνες, για τον χρόνο κατασκευής του αυθαιρέτου.


O κ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, τόνισε ότι το υπουργείο, «προφανώς και θα προσαρμοστεί στην απόφαση του τμήματος αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας», που κρίνει ότι δεν πρέπει να γίνονται δεκτά ιδιωτικά έγγραφα για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Κώστας Καρτάλης, επισήμανε ότι θα πρέπει να κινηθούν οι νομικές και πειθαρχικές διαδικασίες για όσους κρατικούς λειτουργούς, αλλά και μηχανικούς, εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα, είτε στην κατασκευή των αυθαιρέτων, είτε στην υποβολή αιτήσεων για τακτοποίηση αυθαιρέτων, που δεν είχαν καν κτιστεί.

http://www.voria.gr



http://michanikos-online.gr
Αναρτήθηκε από p_k 0 σχόλια
Read More

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Πάγωσε η ρύθμιση των αυθαιρέτων με τον 4014 με ιδιωτικά έγγραφα

0 σχόλια
«Πάγωσε» το Συμβούλιο της Επικρατείας τη νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων νέας γενιάς που η ανέγερσής τους βεβαιώνεται με «ελαστικούς» τρόπους απόδειξης του χρόνου κατασκευής τους (ιδιωτικά έγγραφα), επαναφέροντας το καθεστώς των προϋποθέσεων νομιμοποίησης προ της 28ης Ιουλίου 2011 με το οποίο αποδεικνύεται ο χρόνος κατασκευής μόνο με αεροφωτογραφίες και δημόσια έγγραφα. Το ΣτΕ απαγόρευσε την υποβολή αιτήσεων με «ιδιωτικά» δικαιολογητικά μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της σχετικής προσφυγής.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο Παν. Πικραμμένος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου) με την υπ' αριθμ. 180/2012 απόφασή της (διαδικασία αναστολών) έκρινε ότι με την διαδικασία που ακολουθείται για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς «υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω βλάβης του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων με την πραγματοποίηση και νέας αυθαίρετης δόμησης».
Για το λόγο αυτό μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κυρίας προσφυγής (αίτηση ακύρωσης) των κατοίκων του Αμαρουσίου που έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, οι σύμβουλοι Επικρατείας απαγόρευσαν να υποβάλλονται αιτήσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων βάσει δικαιολογητικών πέραν αυτών που προβλέπονται στον αρχικό νόμο.
Παράλληλα, οι δικαστές διέταξαν την διακοπή της επεξεργασίας των αιτήσεων εκείνων που έχουν ήδη υποβληθεί σύμφωνα με τις προϋποθέσεις των μεταγενέστερων νόμων που τροποποίησαν τον αρχικό.
Με άλλα λόγια θα συνεχιστεί η επεξεργασία των αιτήσεων εκείνων που στηρίζουν την απόδειξη του χρόνου κατασκευής της αυθαίρετης οικοδομής μόνο σε αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα και όχι σε ιδιωτικά έγγραφα ή βεβαιώσεις.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση αναστολής του ΣτΕ, το σχετικό άρθρο αρχικού νόμου (η ισχύς του οποίου άρχισε στις 28.7.2011) προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για την απόδειξη του χρόνου ολοκλήρωσης της κατασκευής, μαζί με την υπεύθυνη δήλωση που θα υποβάλλουν, οφείλουν να προσκομίζουν «δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες» από τις οποίες να αποδεικνύεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής.
Όμως με τις μετέπειρα αλλαγές δόθηκε η δυνατότητα απόδειξης του χρόνου ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής (εάν δεν υπάρχουν δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες) και με «ιδιωτικά έγγραφα βέβαιης χρονολογίας».
Στη συνέχεια προβλέφθηκε η δυνατότητα απόδειξης του χρόνου ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής ακόμη και με «υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, συνοδευόμενη από τεχνική έκθεση μηχανικού».
Σε άλλο σημείο της δικαστικής απόφασης υπογραμμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων νομιμοποίησης των αυθαιρέτων συνεχώς παρατείνεται με νομοθετικές ρυθμίσεις. Ακόμη, η προθεσμία υποβολής των αναγκαίων δικαιολογητικών παρατάθηκε μέχρι 30.9.2012, ενώ έχει παρασχεθεί η νομοθετική εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος για νέα παράταση των προθεσμιών αυτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τους δικαστές τους απασχόλησε έντονα το γεγονός ότι οι συνεχείς παρατάσεις υποβολής των αιτήσεων νομιμοποίησης αυθαιρέτων και η μεγάλη «ελαστικότητα» που επέρχεται για τα αναγκαία εκείνα έγγραφα (πέραν των αρχικών προβλεπομένων)που απαιτούνται για την απόδειξη του χρόνου κατασκευής του αυθαιρέτου, επιτρέπουν καθημερινά την ανέγερση νέων αυθαίρετων μετά την 28η Ιουλίου 2011, δηλαδή μετά την εφαρμογή του αρχικού νόμου.
Επίσης, τους συμβούλους Επικρατείας τους απασχόλησε ακόμη ότι από τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα υπάρχει ο κίνδυνος το κράτος να μετατραπεί σε ένα «νόμιμο» και μόνιμο εισπρακτικό μηχανισμό προστίμων αυθαιρέτων σε βάρος του δασικού και οικιστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει κάτοικοι του Αμαρουσίου Αττικής και επικαλούνται ότι θίγονται με το νόμο που προβλέπει τη διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων και την επιβολή ειδικού προστίμου υπέρ του «πράσινου ταμείου».
Για να θεμελιώνουν το έννομο συμφέρον τους (νομιμοποίηση κατάθεσης αίτησης στο ΣτΕ) επικαλούνται το ενδιαφέρον τους για το οικιστικό περιβάλλον της περιοχής του, το ενδιαφέρον του για την προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος ανάπτυξης της χώρας κ.λπ.

tanea.gr

Αναρτήθηκε από p_k 0 σχόλια
Read More

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης στο 80% του πετρελαίου κίνησης από 15 Οκτωβρίου 2012

0 σχόλια

Στις 15 Οκτωβρίου θα γίνει η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στο 80% του ειδικού φόρου που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου.
Με βάση τις σημερινές τιμές του πετρελαίου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης τον επόμενο Οκτώβριο - οπότε ξεκινά και η χειμερινή περίοδος- θα διαμορφωθεί στα 1,40 ευρώ το λίτρο από 1,046 ευρώ που είναι η μέση τιμή του πανελλαδικά.
Πάντως όπως διευκρίνισε ο κ. Οικονόμου προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι επιβαρύνσεις στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα θα υπάρξει χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.
Σενάρια που είχε επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών προέβλεπαν τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων και τον διαχωρισμό της χώρας σε τρείς ζώνες ώστε ανάλογα με τη μέση θερμοκρασία που επικρατεί σε κάθε ζώνη να προσδιοριστεί το ύψος του επιδόματος θέρμανσης.
Ο υπουργός πάντως δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο στην περίπτωση που τα έσοδα του προϋπολογισμού κινηθούν με ικανοποιητικό ρυθμό τους επόμενους μήνες του έτους να επιτρέψουν ώστε η εξίσωση του φόρου να γίνει σε επίπεδα χαμηλότερα του 80%.


http://energypress.gr
Αναρτήθηκε από p_k 0 σχόλια
Read More

Νέο πλαίσιο χρηματοδότησης για τις Α.Π.Ε.

0 σχόλια

Νέο πλαίσιο χρηματοδότησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εξετάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο και των υποχρεώσεων που απορρέουν από το μνημόνιο.
Όπως επισήμανε ο υπουργός ΠΕΚΑ,  Γ. Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ, στο περιθώριο του ενεργειακού συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Αθήνα, παρουσία του πρωθυπουργού Λ.Παπαδήμου, στόχος είναι το νέο πλαίσιο να μην επιβαρύνει υπέρμετρα τον προϋπολογισμό.
Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης των τιμών αγοράς της "πράσινης" ενέργειας, ο υπουργός τόνισε ότι έχει ήδη γίνει μείωση στις τιμές για τα φωτοβολταϊκά και ότι για τις άλλες τεχνολογίες δεν προβλέπεται σε αυτή τη φάση αλλαγή του πλαισίου. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όλα τα θέματα θα τεθούν στο διάλογο με τους φορείς της αγοράς που έχει ήδη ξεκινήσει.
Παράλληλα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι σήμερα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός ως το 2050 που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εξηλεκτρισμό των μεταφορών, μείωση της κατανάλωσης πετρελαιοειδών, αύξηση των βιοκαυσίμων, ενίσχυση των μέσων σταθερής τροχιάς, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στον κτιριακό τομέα. Τελικός στόχος είναι η μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενη ενέργεια, ενώ τα σενάρια που περιλαμβάνονται στο σχέδιο προβλέπουν ότι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να φθάσει το 2050 έως και στο 60- 70% σε σχέση με το 2005, η ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές στο 85- 100%, η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο στο 60- 70%.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Ήλιος» ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών θα καλύψει λιγότερο από 0,1% της έκτασης της ελληνικής επικράτειας, δεν θα επιβαρύνει τους καταναλωτές και θα επιτρέψει στη χώρα να κάνει εξαγωγές ενέργειας όχι μόνο προς την ΕΕ αλλά και σε γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία. Πρόσθεσε δε ότι η πλήρης ανάπτυξη του σχεδίου που προβλέπει την εγκατάσταση 10.000 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών προϋποθέτει την ενίσχυση των δικτύων καθώς με τα σήμερα ισχύοντα οι δυνατότητες απορρόφησης φθάνουν στα 2.000 μεγαβάτ. Τόνισε δε ότι η υλοποίηση του προγράμματος δεν σημαίνει εκχώρηση του ελληνικού ήλιου σε ξένες δυνάμεις. «Θα συνεχίσουμε να μαυρίζουμε στην Ελλάδα τα καλοκαίρια», είπε χαρακτηριστικά.


http://energypress.gr
Αναρτήθηκε από p_k 0 σχόλια
Read More
Από το Blogger.

Αναγνώστες