Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Παράταση της ρύθμισης των αυθαιρέτων με το Ν4014/2011 μέχρι 30-6-2012

0 σχόλια
 Τροπολογία που προβλέπει παράταση κατά τέσσερις μήνες, δηλαδή έως 30 Ιουνίου, της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων τακτοποίησης των αυθαιρέτων, κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος στον εφαρμοστικό νόμο. Η τροπολογία κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ.
Το υπουργείο υποχρεώθηκε στην κίνηση αυτή, καθότι φαίνεται να μην έχουν επιτευχθεί οι οικονομικοί στόχοι της κυβέρνησης, αφού, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, στη ρύθμιση έχουν προσέλθει περίπου 260.000 ιδιοκτήτες, όταν, με βάση τις μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις, στη χώρα υπάρχουν τουλάχιστον 1 εκατ. αυθαίρετα.

http://michanikos-online.gr

http://www.naftemporiki.gr/ 
Αναρτήθηκε από p_k 0 σχόλια
Read More

Τα απαιτούμενα διακαιολογητικά για την έκδοση οικοδομικών αδειών από 1η Μαρτίου

0 σχόλια
Όποιος θελήσει να χτίσει από την 1η Μαρτίου και μετά θα πρέπει να συγκεντρώσει συνολικά 29 δικαιολογητικά προκειμένου να εκδοθούν η έγκριση και η άδεια δόμησης ενός κτιρίου.
 
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η οποία εκδόθηκε σε εξειδίκευση του νόμου 4030 για τον νέο τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, μελέτες και διαδικασίες είναι 13 για την έγκριση δόμησης και 16 για την άδεια δόμησης. Κι αυτό τη στιγμή που ο αρχικός στόχος του υπουργείου ήταν η απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικών αδειών.
Η έγκριση δόμησης χορηγείται εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την υποβολή των δικαιολογητικών, μετά τον έλεγχο των στοιχείων και εφόσον αποδειχθούν ορθά. Ωστόσο, οι προθεσμίες ελέγχου μπορούν να παραταθούν για 20 ημέρες αν κριθεί απαραίτητο από την πολεοδομική υπηρεσία. Η έγκριση ισχύει για ένα έτος για κτίρια συνολικής επιφανείας 2.000 τ.μ. και για δύο έτη για κτίρια συνολικής επιφανείας μεγαλύτερης των 2.000 τ.μ. Συμπληρώσεις και διορθώσεις μπορούν να γίνουν εντός δύο μηνών από την υποβολή της αίτησης.
Η άδεια δόμησης χορηγείται μέσα σε δύο ημέρες από την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών και
Μελετών και ισχύει για τέσσερα έτη από την έκδοσή της. Για ανέγερση κτιρίου ή κτιρίων με συνολική
επιφάνεια μεγαλύτερη των 5.000 τετραγωνικών μέτρων, ισχύει για έξι χρόνια.
Για κατεδαφίσεις, εκσκαφές, διαμορφώσεις, κοπή δέντρων εκδίδεται ταυτόχρονα έγκριση και άδεια δόμησης η οποία ισχύει για ένα έτος.
Την ευθύνη για τον έλεγχο του οικοδομικού έργου θα αναλάβει ένα νέο σώμα Ελεγκτών Δόμησης το οποίο θα στελεχωθεί από ιδιώτες μηχανικούς.
Ειδικότερα, για τη χορήγηση Εγκρισης Δόμησης υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης, τα εξής δικαιολογητικά:
1. Αίτηση του ιδιοκτήτη
2. Έντυπο δηλώσεων ανάθεσης και ανάληψης της ευθύνης σε αρμόδιους κατά ειδικότητα μηχανικούς, για τη σύνταξη της μελέτης του συγκεκριμένου έργου.
3. Έντυπο με συγκεντρωτικό πίνακα με τα επιτρεπόμενα και πραγματοποιούμενα στοιχεία του διαγράμματος δόμησης και πίνακα καταγραφής εγκρίσεων άλλων φορέων ή υπηρεσιών σχετικά με τη λειτουργικότητα και τις απαιτήσεις των ειδικών κτιρίων.
4. Φύλλο ελέγχου.
5. Τοπογραφικό διάγραμμα σε δύο αντίγραφα.
6. Διάγραμμα δόμησης σε δύο αντίγραφα.
7. Εγκρίσεις άλλων φορέων, που προβλέπονται από τους όρους δόμησης της περιοχής ή από άλλες ισχύουσες διατάξεις, ανάλογα με τη θέση, το μέγεθος και τη χρήση του έργου.
8. Εγκρίσεις άλλων φορέων ή υπηρεσιών (υπουργείο Πολιτισμού, ΔΕΗ κ.ά.), σχετικά με την λειτουργικότητα και τις κτιριοδομικές ή άλλες απαιτήσεις των ειδικών κτιρίων.
9. Τίτλος ιδιοκτησίας και πρόσφατο πιστοποιητικό ιδιοκτησίας ή κτηματογραφικό απόσπασμα για κάθε ακίνητο. Για τους προσφυγικούς οικισμούς απαιτείται βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου που εξέδωσε το παραχωρητήριο για τη μη ανάκληση του παραχωρητηρίου ή για τη δυνατότητα κατάτμησης.
10. Βεβαίωση από το αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο, εφόσον η περιοχή είναι υπό κτηματογράφηση, ή έχει ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο.
11. Στοιχεία που πιστοποιούν τη νομιμότητα τυχόν υφιστάμενων κτισμάτων.
12. Ενιαίο έντυπο Έγκρισης Δόμησης και Άδειας Δόμησης με συμπληρωμένα τα στοιχεία του έργου στο πεδίο της Έγκρισης Δόμησης.
13. Αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων για τις υπηρεσίες μηχανικού.
Για τη χορήγηση Άδεια Δόμησης υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης, τα εξής δικαιολογητικά:
1. Αίτηση για Άδεια Δόμησης, μετά την έκδοση Έγκρισης Δόμησης και εντός της ισχύος της.
2. Αρχιτεκτονική μελέτη.
3. Στατική και εδαφοτεχνική μελέτη όπου απαιτείται.
4. Μελέτες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.
5. Μελέτη ενεργειακής απόδοσης κτιρίου.
6. Μελέτη χρονικού προγραμματισμού εκτέλεσης έργου.
7. Μελέτη υδραυλικών εγκαταστάσεων και αποχετεύσεων.
8. Μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας.
9. Μελέτη καυσίμου αερίου.
10. Υπεύθυνη δήλωση κάθε μελετητή μηχανικού.
11. Σχέδιο και φάκελος ασφάλειας και υγείας του έργου.
12. Συμβολαιογραφική δήλωση των προβλεπομένων χώρων στάθμευσης και πιστοποιητικό μεταγραφής της στο υποθηκοφυλακείο ή καταχώρισή της στο κτηματολογικό γραφείο. Σε περίπτωση εξαγοράς, αντί της συμβολαιογραφικής δήλωσης υποβάλλεται αποδεικτικό καταβολής της απαιτούμενης εισφοράς.
13. Αιτιολογική έκθεση της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ν. 1577/1985 όπως ισχύει.
14. Ταυτότητα κτιρίου. Ο χρόνος έναρξης υποβολής του συγκεκριμένου δικαιολογητικού θα καθοριστεί με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος.
15. Ειδικό έντυπο προϋπολογισμού του έργου, και αποδεικτικά είσπραξης των πάσης φύσεως φόρων, τελών και εισφορών, καθώς και τις αντίστοιχες αμοιβές μελέτης του ή των μηχανικών για τις υποβληθείσες μελέτες.
16. Τα αντίγραφα της εγκεκριμένης Έγκρισης Δόμησης, με συμπληρωμένα τα στοιχεία στο πεδίο της Άδειας Δόμησης.
Αναρτήθηκε από p_k 0 σχόλια
Read More

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Στις πολεοδομίες νέα εγκύκλιος με διευκρινήσεις για τον Ν4014 και τον Ν4030

0 σχόλια
Τις διαδικασίες προκειμένου να διαγράψει ένας πολίτης βεβαιωθέντα πρόστιμα τα οποία είχαν επιβληθεί σε αυθαίρετα, που πλέον έχουν «τακτοποιηθεί», αναλύει νέα εγκύκλιος του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η εγκύκλιος, η οποία απεστάλη προχθές Τρίτη στις πολεοδομίες της χώρας καταγράφει επίσης τη διαδικασία για τη σύνδεση των αυθαιρέτων με τα δίκτυα κοινής ωφελείας και ενημερώνει για τον υπολογισμό των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων κατασκευών τα οποία δεν έχουν «τακτοποιηθεί». 
Σχετικά με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με ανείσπρακτα ποσά παλαιότερων προστίμων, οι πολεοδομίες πρέπει να προβούν άμεσα στη διαδικασία ακύρωσης με Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης (Α.Φ.Ε.Κ.) τυχόν βεβαιωθέντων προστίμων αυθαίρετων κατασκευών, οι οποίες έχουν πλέον υπαχθεί στη ρύθμιση των ημιυπαιθρίων και έχει περαιωθεί η σχετική διαδικασία. Ο πολίτης θα πρέπει να προσκομίσει στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία τη σχετική βεβαίωση περαίωσης της διαδικασίας υπαγωγής από το ΤΕΕ και υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού με συνημμένα τα σχέδια της αυθαίρετης κατασκευής, τα οποία θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα, όταν αυτό ενεργοποιηθεί.
Σχετικά με τη διαδικασία σύνδεσης των αυθαιρέτων με τα δίκτυα κοινής ωφελείας διευκρινίζεται ότι υποβάλλεται στον αρμόδιο οργανισμό βεβαίωση του ΤΕΕ η οποία περιλαμβάνει τα απαραίτητα στοιχεία ταυτοποίησης της ιδιοκτησίας και του κυρίου αυτής και με την οποία βεβαιώνεται η καταβολή τουλάχιστον της α΄ δόσης του προστίμου.
Η βεβαίωση συνοδεύεται από αίτηση που περιγράφει με σαφήνεια το προς ηλεκτροδότηση κτίσμα ή χώρο και στην οποία αναγράφεται η τοπική ή δημοτική κοινότητα και η επιφάνειά του.
Για όσα κτίρια έχουν ανεγερθεί με βάση οικοδομική άδεια και έχουν αποπερατωθεί, αλλά δεν έχουν συνδεθεί με τα δίκτυα, και περιλαμβάνουν αποπερατωμένες αυθαίρετες κατασκευές ή έχουν εγκαταστήσει αυθαίρετες χρήσεις, προσκομίζεται η αίτηση και η βεβαίωση με συνημμένα σχέδια κάτοψης και τομής της πραγματικής κατάστασης (σε κλίματα 1 προς 100). Σε αυτά σημειώνονται οι τακτοποιημένοι χώροι. Επίσης, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού ότι τα ίδια σχέδια θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα όταν ενεργοποιηθεί. Εάν οι αυθαίρετες κατασκευές δεν είναι αποπερατωμένες πρέπει να προηγηθεί έκδοση εκτέλεσης εργασιών αποπεράτωσης.
Σχετικά με τον υπολογισμό των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων κατασκευών τα οποία δεν έχουν «τακτοποιηθεί» με τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα οι πολεοδομίες μπορούν να επιβάλλουν, όπως ίσχυε και πριν:
- πρόστιμο ανέγερσης σε ποσοστό 30% επί της αξίας του αυθαιρέτου (επιφάνεια επί τιμή ζώνης)
- πρόστιμο διατήρησης σε ποσοστό 5% επί της αξίας του αυθαιρέτου για κάθε έτος διατήρησής του, από την ανέγερσή του ή την εγκατάσταση της χρήσης, έως την κατεδάφιση ή την επαναφορά της χρήσης, ή τη νομιμοποίησή του με την έκδοση ή αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας.
Για αυθαίρετη εγκατάσταση ή εργασία η οποία δεν αντιστοιχεί σε επιφάνεια χώρου (π.χ. μάντρες, ξέθαμα υπογείου κλπ) το ύψος των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης δεν μπορεί να είναι μικρότερα από 500 ευρώ.
Στην περίπτωση μη αποπερατωμένου κτηρίου, κατασκευής ή εγκατάστασης η συμβατική αξία του αυθαιρέτου υπολογίζεται ως πλήρως αποπερατωμένου.
Την εγκύκλιο μπορείτε να την δείτε εδώ:

Αναρτήθηκε από p_k 0 σχόλια
Read More

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Έπεσαν οι τιμές στα φωτοβολταϊκά. Οι νέες ταρίφες ανά κατηγορία

0 σχόλια
"Κούρεμα" που ξεκινάει από 5% για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες και φτάνει το 12,5% για τις άλλες κατηγορίες φωτοβολταϊκών, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οι νέες μειωμένες ταρίφες τίθενται σε εφαρμογή άμεσα, αφορούν δηλαδή συμβάσεις που θα υπογραφούν από την 1η Φεβρουαρίου και μετά, χωρίς ωστόσο να έχουν αναδρομική ισχύ. Οι μειώσεις της ταρίφας για τα οικιακά θα γίνονται ανα 6μηνο (όπως και για τα υπόλοιπα) και όχι ανα έτος όπως ίσχυε  μέχρι σήμερα. Βεβαίως, όπως ισχύει έως τώρα, με την υπογραφή της σύμβασης με το ΔΕΣΜΗΕ ή τη ΔΕΗ, οι εγγυημένες αυτές τιμές "κλειδώνουν" για 20 χρόνια.
Τι ισχύει για τα "μεγάλα", τι για τις στέγες...
Ειδικότερα, για εγκαταστάσεις μικρότερες ή μεγαλύτερες των 100KW, όποιος επενδυτής υπογράψει από σήμερα σύμβαση με το ΔΕΣΜΗΕ θα "κλειδώνει" ταρίφα μειωμένη κατά 12,5% σε σχέση με αυτή που θα ίσχυε από 1ης Φεβρουαρίου εάν δεν υπήρχε η απόφαση του ΥΠΕΚΑ. Ενώ δηλαδή με το παλαιό καθεστώς από τη 1η Φεβρουαρίου και μέχρι το τέλος Ιουλίου η μείωση της ταρίφας θα ήταν 5%, τώρα είναι 17,5%. Όσον αφορά τώρα στα φωτοβολταϊκά στις στέγες, όποιος υπογράψει σήμερα σύμβαση θα πάρει ταρίφα μειωμένη κατά 5%. Όπως προαναφέρθηκε, ενώ με το παλαιό καθεστώς η επόμενη μείωση κατά 5% θα ήταν του χρόνου τον Φεβρουάριο, τώρα θα έχουμε μείωση 5% τον Αύγουστο και... άλλο ένα 5% τον Φεβρουάριο του 2013.
Το παράδειγμα
Έτσι, για παράδειγμα, ένας επενδυτής έργου άνω των 100KW που τη 1η Φεβρουαρίου θα έπαιρνε τιμή 333,81 ευρω ανά μεγαβατώρα, με το νέο καθεστώς η ταρίφα του διαμορφώνεται στα 292,08 ευρώ η μεγαβατώρα (-12,5%) ενώ στην περίπτωση των φ/β στις στέγες, η ταρίφα  από τα 522,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ίσχυε μέχρι πρότινος, από σήμερα διαμορφώνεται στα 495 ευρώ (-5%). 
Εν ολίγοις, η μείωση της τάξης του 5% η οποία γινόταν κάθε χρόνο στα οικιακά φωτοβολταϊκά, πλέον θα πραγματοποιείται κάθε 6μηνο, ενώ στην περίπτωση των υπόλοιπων εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών, η μείωση από 5% αυξάνεται στο 7% και θα πραγματοποιείται επίσης κάθε εξάμηνο, μέχρι το τέλος του 2015.
Αμετάβλητες οι ταρίφες στις άλλες τεχνολογίες
Ταυτόχρονα το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μείωση εγγυημένων τιμών σε άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ πέρα από τα φωτοβολταϊκά, προκαλώντας ευνοικά σχόλια από το χώρο των αιολικών, ενώ εξήγγειλε ότι σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλίες συνολικά για την πράσινη αγορά, με κυριότερη την αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο "κλειδώνει" ένα έργο την εγγυημένη τιμή.
Τέλος, στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ σημειώνει ότι η μείωση στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά από παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει για την ενίσχυση του χρηματοδοτικού μηχανισμού των ΑΠΕ, όπως:
- Επιβολή έκτακτου τέλους 2€/MWh στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή
- Αξιοποίηση της δυνατότητα διάθεσης Δικαιωμάτων Εκπομπών αερίων θερμοκηπίου 10 εκ. τόννων κατά το έτος 2012
- Ενεργοποίηση της μεταφοράς μέρους των εσόδων από το τέλος υπέρ της ΕΡΤ στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ.






Αναρτήθηκε από p_k 0 σχόλια
Read More
Από το Blogger.

Αναγνώστες